Fusket som kostar Eskilstuna miljoner – varje år

Par som säger sig vara separerade, men fortsätter leva och bo ihop, beräknas kosta Eskilstuna kommun flera miljoner kronor i bidragsfusk varje år.
Det visar kommunens nya granskning.
Men fusket är svårt att komma åt.

Man tror att 58 procent av alla separeringar hos bidragstagare i Eskilstuna kan handla om "skenseparationer". Alltså där någon låtsas flytta ut för att kunna fortsätta få bidrag.

Man tror att 58 procent av alla separeringar hos bidragstagare i Eskilstuna kan handla om "skenseparationer". Alltså där någon låtsas flytta ut för att kunna fortsätta få bidrag.

Foto: Hanna Oscarsson

Eskilstuna2025-04-08 12:24

I en färsk granskning har kommunen kommit fram till att 58 procent av separationerna hos bidragstagare kan handla om så kallade skenseparationer, det vill säga att ett par formellt separerar men i praktiken fortsätter att leva och bo ihop som par. 

Det innebär i sin tur att kommunen förlorar mellan 2,7 och 5 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar varje år.

– Det är vår skattade, sannolika bedömning, säger Peter Illi, samordnare för den särskilda grupp på kommunen som jobbar mot bidragsfusk, FUT-gruppen kallad, där FUT står för felaktiga utbetalningar.

Enligt Peter Illi är skenseparationer ett vanligt fenomen i bidragssammanhang.

– Vi ser det här väldigt ofta. Syftet med granskningen var att få ett grepp om hur omfattande det är. Våra exempelberäkningar är inte baserade på några extrema familjer utan det är ganska normala konstellationer, säger han. 

Trots att det är ofta förekommande har kommunen i stort sett inga möjligheter att komma åt denna typ av fusk.

– Kommunen har inga som helst spaningsmandat eller resurser för det utan det åligger exempelvis polisen, säger Peter Illi.

Ett vanligt motiv till skenseparering är – enligt kommunen – att den ena personen i ett sammanboende par får en inkomst i form av jobb eller pension. För att paret ändå ska fortsätta få ekonomiskt försörjningsstöd skriver sig den personen på en annan adress, exempelvis hos en kompis eller hos sina föräldrar, men fortsätter att bo hos sin partner.

– Det är bara en enkel pappersmanöver. Men det är omöjligt för oss att kontrollera eftersom vi bara kan få underlag från den person som fortsätter söka bistånd. Vi har inte rätt att kolla den person som säger sig ha flyttat och inte söker något ekonomiskt bistånd, säger Peter Illi.

– Men det de gör är kriminellt. Det handlar om både folkbokföringsbrott och bidragsbrott. Vi ropar efter möjligheter att lagföra. Vi anmäler alltid felaktig folkbokföring om vi stöter på det, men det behövs mer ordning på folkbokföringsproblematiken. Skatteverket jobbar med detta, men det är ett stort arbete och går sakta, fortsätter han.

Peter Illi befarar att fenomenet skenseparering kan bli mer frekvent om regeringens utredning om aktivitetstak, som just nu ligger på bordet, förvandlas till lag. Förslaget innebär att sammanboende ska få ett bidragstak som är lägre än i dag medan ensamstående föräldrar behåller ungefär samma bidragsnivå.

– Då kan det bli ännu mer lönsamt att skenseparera eftersom man ökar klyftan mellan ensamstående och sammanboende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!