Det är Skolinspektionen som beslutar om tillstånd för friskolor att starta utbildningar. Men berörda kommuner är remissinstanser och har rätt att yttra sig.
Intresset för att driva fristående gymnasieskola i Eskilstuna tycks vara stort bland utbildningsföretagen. Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdag finns fyra ansökningar för politikerna att ta ställning till.
Enligt det underlag som tjänstemännen tagit fram föreslås politikerna tillstyrka en ansökan och avstyrka de tre övriga.
Tummen upp får Lärande i Sverige som driver Realgymnasiet. De finns etablerade i Eskilstuna sedan tidigare och vill nu utöka med ett industritekniskt program med 15 platser. Avsikten är att skapa en lärlingsutbildning i samarbete med olika partners.
Ljud och bildskolan vill starta ett estetisk program med inriktning mot bild och formgivning samt ett teknikprogram med inriktning mot design- och produktutveckling samt IT-och medieteknik. Ansökan rör totalt 144 platser.
Ansökan föreslås avstyrkas då sökta utbildningar redan finns i utbudet i Eskilstuna, både hos kommunala och fristående skolor. Dessutom visar antagningssiffrorna för kommande läsår att det kommer att finnas lediga platser på de aktuella programmen.
Thorengruppen har ansökt om att starta Handels- och administrationsprogram med totalt 36 platser. Huvudmannen har sedan tidigare beviljats tillstånd att starta i Eskilstuna men har ännu inte etablerat sig. Enligt tjänstemannautredning bör skolan först starta verksamheten innan en eventuell utökning kan tillstyrkas.
Samma resonemang gäller för Jensen education college vars ansökan avser cirka 450 platser. De har sedan tidigare tillstånd att starta ett samhällsvetarprogram i Eskilstuna, något de inte gjort. Skälet ska enligt huvudmannen vara att det saknas ekonomisk bärighet i projektet med endast ett program varför de nu vill göra en utökning.