Sedan valet 2006 har Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Eskilstuna gått till val på varsitt lokalt handlingsprogram men med ett gemensamt manifest.
– Vi samarbetade redan innan Alliansen bildades på riksplanet, öppnade dörrarna i korridoren under budgetarbetet och höll en dialog. Men för tredje gången presenterar vi ett samlat valmanifest tillsammans, förklarar Niklas Frykman (FP).
Det han, Lotta Jonsson (KD), Jari Puustinen (M) och Arne Jonsson (C) vill lova Eskilstunaborna är framför allt fyra punkter. Arne Jonsson redogör för den första:
– Den trafiksituation vi har i tätorten, men fullkomliga infarkter på flera håll morgon och kväll, gynnar vare sig trafikanterna, miljön eller utryckningsfordonen. Med rätt planering, vilja och åtgärder kan vi lösa många problem utan att göra folk förbannade och utan att dra trafik genom bostadsområden och över idrottsanläggningar.
Punkt två: äldres rätt att få fortsätta bestämma över sina liv.
– Alla ska kunna välja utförare av äldreomsorg och hemvård, välja vem som får komma över tröskeln hemma. Valfrihet tror vi skapar fler arbeten och öppnar upp för privata alternativ. Oavsett hur våra äldre invånare vill bo råder bostadsbrist inom äldreomsorgen, och vi satsar på att bygga fler, inte minst trygghetsboenden, förklarar Lotta Jonsson.
Eskilstunas krympande jobbmarknad och urholkade handel är det tredje området Alliansen lovar förändring på, vid ett maktskifte.
– Det finns en syn på vissa branscher som inte är sund i kommunledningen, vårt företagsklimat måste bli mycket, mycket bättre, säger Jari Puustinen och vill att Eskilstuna likt ett antal svenska kommuner inför utmaningsrätt; den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att utmana den kommunala verksamheten.
Niklas Frykman pratar skola, hörnsten fyra.
– Kommunen har prioriterat fel under så många år, att förskoleklasserna är alldeles för stora, var tredje niondeklassare går ut utan godkända betyg, skolpengen ligger en bit under rikssnittet och antalet skoldagar nått nationell lägstanivå. Det är oacceptabelt, Eskilstuna kan mycket bättre.
Frykman sammanfattar:
– Vi ser att kommunens stora problem är resultaten av ett närmare 100-årigt socialdemokratiskt styre. För invånarna är valet enkelt; vill man ha mer av samma sak eller vill man ha förändring? Accepterar invånarna att Eskilstuna år efter år skvalpar runt i botten på varenda undersökning och statistisk jämförelse av kommunerna? Vi är Sveriges 15:e största stad, de borde synas i jämförelserna, säger han.
Antalet skoldagar som Alliansen vill utöka med är två, per läsår.