Godisföretag flyttar produktion till Torshälla

Konfektyrfabriken Aroma AB flyttar all chokladproduktion till fabriken i Torshälla. ”Vi skapar en helt ny produktionslinje för att få upp volymerna ännu mer”, säger marknadschefen Carina Norman.

Godisföretaget Aroma flyttar över all chokladtillverkning till fabriken i Torshälla. "Vi ska öka volymerna och få ut mer choklad", säger bolagets marknadschef Carina Norman.

Godisföretaget Aroma flyttar över all chokladtillverkning till fabriken i Torshälla. "Vi ska öka volymerna och få ut mer choklad", säger bolagets marknadschef Carina Norman.

Foto: Joakim Serrander/Aroma

Eskilstuna2023-05-29 06:55

Aroma är specialiserat på tillverkning av lösgodis och har tre produktionsenheter i Sverige varav fabriken i Torshälla är helt inriktat på chokladproduktion. Nu meddelar företaget – som har sitt huvudkontor i Skarpnäck i Stockholm – att man flyttar över den chokladtillverkning som hittills funnits på företagets anläggning i dalsländska Bengtsfors till Torshälla.

undefined
Aromas fabrik i Torshälla producerar cirka 1 000 ton chokladgodis om året medan verksamhetens fokus i Skarpnäck och Bengtsfors koncentreras på gelé- respektive skumgodis.

– Vi ska flytta en hel gjutlinje för praliner till Torshälla för att kunna få ut mer choklad på marknaden och samtidigt satsa på ännu högre kvalitet, säger Carina Norman.

Flytten innebär en miljoninvestering då cirka 500 gjutformar ska nytillverkas i Tyskland.

undefined
Carina Norman är marknadschef på Aroma.

– Det är en förutsättning för att vi ska kunna förbättra och förfina produktionen så att vi kan leverera choklad med en högre kakaohalt samtidigt som vi garanterar hundra procent palmoljefria produkter. Med något enstaka undantag är vår choklad det enda palmoljefria alternativet i butikernas hyllor för lösviktsgodis.

Enligt Carina Norman innebär inte flytten någon neddragning av verksamheten i Bengtsfors.

undefined
Av Aromas 80 anställda återfinns 15 på fabriken i Torshälla.

– Nej, tvärtom. Det gör att vi kan frigöra kapacitet för att öka produktionen av bland annat skumtomtar och gräddkola. Det är fullt ställ som gäller i alla våra fabriker och just nu håller vi på att bygga upp ett sommarlager. Även våra anställda behöver ha välbehövlig semester.

Aroma sysselsätter idag cirka 80 personer varav 15 återfinns i Torshälla. Huruvida den kommande satsningen skapar nya arbetstillfällen är enligt Carina Norman än så länge oklart.

– Vi vet inte det i dagsläget men det är inte otänkbart att vi går upp i skift på lite längre sikt.

undefined
Aromas fabrik i Skarpnäck har fokus på gelégodis och årlig produktionsvolym på 4 000 ton.

I januari 2022 stod det klart att Aroma beslutat sig för att etablera sitt nya centrallager i Eskilstuna. Sedan en tid tillbaka sköts all distribution och lagerhållning av företagets produkter från Frode Laursens anläggning i Eskilstuna logistikpark.

– Det är ett fantastiskt läge för lager och logistik och fungerar alldeles utmärkt för oss.

Konfektyrföretaget Aroma grundades redan 1921 och ägs i dag av Anders Landelius som förvärvade bolaget 2002. Bolagets prognosticerade omsättning för fjolåret uppgår till drygt 300 miljoner kronor och redovisade en vinst resultat (för 2021) på 18,9 miljoner. Hittills i år har försäljningen ökat med 20 procent i volym.

– Det går jättebra, siffrorna ser finfina ut, säger Carina Norman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!