Grönt, glatt och gott när Camilla öppnar café

Färgsprakande bowls, mackor och soppa står på menyn när Camilla Hoffman följer sin dröm och öppnar hälsocafé. "Jag får nypa mig i armen, inte ens corona kan förstöra lyckan".

Macka med rostad paprikahummus och grönsaker.

Macka med rostad paprikahummus och grönsaker.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2020-04-29 09:20

I köket på ABF Sörmland har råvaror i regnbågens alla färger dukats upp. Det är dagen efter premiären av ”Camillas naturligtvis” och kocken och näringsterapeuten Camilla Hoffman förbereder luncher. Men van hand viker hon ihop rullar av grönsaker toppade med örter på en bädd av rispapper. Tillsammans med jordnötssås och tamaridressing placeras de i takeaway-kartonger som snabbt fyller upp caféets monter.

– Det är mat man blir glad av. Min starka sida är smakkombinationer och allt är glutenfritt och mejerifritt men jag använder får- och getprodukter. Just nu har jag en bowl som heter" Victorias vårtecken" – döpt efter en av mina bästa vänner – med mycket primörer och fröknäcke med vispat ramslökssmör. Ramslöken har jag plockat själv.

I en tid präglad av coronakrisen väljer du att satsa – varför?

– Jag fick frågan och kände direkt att det inte var något att fundera på – det är bara att köra. Klarar man den här krisen så klarar man allt.

Eftersom själva ABF håller stängt är det än så länge takeaway med ett slimmat utbud som gäller. Tyngdpunkten ligger på rawfood och veganskt. Framöver kommer sortimentet utvidgas med godsaker från den tidigare cateringverksamheten som utgått från hemmet i Järshammar utanför Stora Sundby. De senaste två åren har Camilla nämligen försett företag, caféer och privatpersoner med hälsosam mat och ett gediget fikasortiment.

– När jag körde luncher på "Fika by Anna" i Rothoffsparken var folk som galna i rispappersrullarna.

Rawtårtorna ligger henne extra varmt om hjärtat.

– Många blir förvånade och lyriska. Jag brukar kunna omvända skeptiker.

Camillas intresset för rawfood väcktes redan 2012 då hennes psoriasis blossade upp.

– Sjukdomen är komplex men det blev betydligt bättre när jag ätit rawfood i ett halvår. Jag mådde bra i både knopp och kropp. Det var därför jag utbildade mig till näringsterapeut, det är spännande att se hur maten påverkar hälsan.

På instagramkontot taggar hon bilder med #dinkroppkommertackadig och ordleken i företagsnamnet föll sig – just det, naturligt.

– ”Camillas naturligtvis” – det kändes självklart. Rena råvaror är bra råvaror. Jag tror inte på förbud och kan också äta godis, men med måtta.

Camilla driver företaget själv och är tacksam för all support från nära och kära. De hyllas genom att få skapelser uppkallade efter sig, till exempel är citron- och lakritsbollen "Favoriten Anna" och hallon- och lakritsrawtårtan "Saltstänkta Sanna" inspirerade av två nära vänner.

– Och mina döttrar – Lyckliga Lilly och Peppriga Penny!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om