I december genomförde sju klasser i årskurs ett på natur- och teknikprogrammen ett nationellt prov i matematik på c-nivå. Förra veckan slog elever på Rinmangymnasiet larm om att information om provet hade läckt ut, och delats på sociala medier i förväg.
– Vi vet att information om provet hade läckt ut och det finns därför en risk för att elever kan ha tagit del av informationen för att förbättra sina resultat, säger rektorn Catrin Lundberg.
Att någon elev på Rinman faktiskt dragit fördel av läckaget är inte fastställt. Blotta misstanken gör dock att skolans rektor beslutat om att de sju klasserna får göra ett kompletterande prov, den här veckan.
– Det blir inte ett helt prov, utan några kompletterande uppgifter. Syftet är att säkerställa att proven kan bedömas likvärdigt och rättsäkert.
Hur uppgifterna kunnat komma ut i förväg och vem som står bakom är inte känt.
Vad säger ni till de elever som klarat provet bra utan att fuska men ändå tvingas göra om det?
– Vi har inte ogiltigförklarat det första provet utan gör ett till för få ett större underlag, säger Catrin Lundberg.
På Skolverket har man en mer strikt hållning kring vad som ska göras vid misstankar om fusk
– Tyvärr så händer det att prov sprids på nätet och det är svårt att bedöma hur stor spridningen blir, och vilka som tagit del av det. Vet man på skolan att provet är känt i förväg så kan resultatet inte räknas. Då får man i stället använda ett så kallat ersättningsprov, säger Karin Hector-Stahre, chef för prov- och bedömningsenheten på Skolverket.