Han bjuder på mat – till Eskilstunas utsatta: "Behovet är stort"

De som redan levde i utsatthet har fått det ännu tuffare efter att matpriserna började rusa uppåt. 
– Det är bara för tragiskt och så ska människor inte behöva ha det, säger restaurangägaren Ali Kanat som sedan nyår regelbundet skänker färdiga matlådor till Sörmlands Stadsmission och härbärgets gäster.

Sedan årsskiftet hjälper Ali Kanat och Restaurang Gammaldags Sörmlands Stadsmission med färdiglagad mat. "Det är en insats vi sätter stort värde på och maten är väldigt uppskattad av härbägets besökare", säger verksamhetschefen Jenny Ingårda.

Sedan årsskiftet hjälper Ali Kanat och Restaurang Gammaldags Sörmlands Stadsmission med färdiglagad mat. "Det är en insats vi sätter stort värde på och maten är väldigt uppskattad av härbägets besökare", säger verksamhetschefen Jenny Ingårda.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2025-04-18 21:15

I takt med skenande inflation har matfattigdomsfrågan hamnat högt på agendan för Sörmlands Stadsmission. I nuläget stöttar verksamhetens Matcentral 130 barnfamiljer med livsmedel och ytterligare 100 hushåll står på kö för att få hjälp.

– Behovet är stort, men tack vare många lokala samarbeten lyckas vi ändå nå ut till många. Dessa insatser är guld värda och på senare år har vi nåtts av fler hjälpande händer, säger Jenny Ingårda som är verksamhetschef för Sörmlands Stadsmission.

Sedan årsskiftet hjälper Ali Kanat och Restaurang Gammaldags Sörmlands Stadsmission med färdiglagad mat. "Det är en insats vi sätter stort värde på och maten är väldigt uppskattad av härbägets besökare", säger verksamhetschefen Jenny Ingårda.
Sedan årsskiftet hjälper Ali Kanat och Restaurang Gammaldags Sörmlands Stadsmission med färdiglagad mat. "Det är en insats vi sätter stort värde på och maten är väldigt uppskattad av härbägets besökare", säger verksamhetschefen Jenny Ingårda.

Matcentralen tar bland annat hand om funktionellt matsvinn från flera av Eskilstunas matbutiker.

– Det är livsmedel som sedan skänks vidare till barnfamiljer och som kan serveras som frukost i öppna mötesplatsen och tillagas för gästerna på vårt härbärge i Eskilstuna.

Sedan årsskiftet har verksamheten fått ytterligare hjälp – och en mycket omtyckt sådan: Varje vardag ställer Ali Kanat, som driver Restaurang Gammaldags, undan sju färdiga portioner husmanskost som Stadsmissionens medarbetare kan komma förbi och hämta.

– Alla måste ta ansvar och vi är en del av den här staden. Just det här med härbärget och att kunna hjälpa människor som befinner sig där känns som en fin grej. Jag tror på karma. Alltså, gör jag bra så kommer det bra tillbaka, säger Ali Kanat.

Att antalet hamnade på just sju beror på att det är så många män och kvinnor som i snitt övernattar på Stadsmissionens härbärge i Eskilstuna.

– Jag blir vare sig fattig eller rik av insatsen. Det är ett enkelt sätt för oss att bidra och det är en väldigt liten grej som uppenbarligen får stor uppskattning, säger Ali Kanat.

För personalen på härbärget är restaurangens insats värdefull på flera sätt.

Jenny Ingårda är verksamhetschef för Sörmlands Stadsmission.
Jenny Ingårda är verksamhetschef för Sörmlands Stadsmission.

– Nu kan vi hämta färdiglagad mat och få tid att sitta ned och lyssna och prata med våra gäster istället för att själva behöva stå timmar i köket, säger Jenny Ingårda.

Ali Kanat tror att fler restaurangkollegor i Eskilstuna skulle vara villiga att hjälpa om de bara visste hur de ska gå till väga.

– Vår bransch har det kämpigt just nu och den som påstår att det rullar på bra ljuger. 

– Jag tror inte det är läge för Stadsmissionen att höra av sig till olika restauranger för att be om pengar i bidrag till sin verksamhet. Att däremot be någon att stötta med mat är något annat. Många har hjärtat på rätt ställe och vill hjälpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!