Han fick med 100 personer på en 800 000-kronorsresa

Dåvarande verksamhetschefen Lars Rombo minns med glädje den uppmärksammade Budapestresan 2004.

Rombo

Rombo

Foto: Fotograf saknas!

Eskilstuna2015-04-16 14:07

Att någon lyckas arrangera en utlandsresa för en stor personalgrupp är mycket ovanligt inom sjukvården. I Sörmland har det dock hänt. 2004 reste hela personalgruppen, 103 personer från basenheten på infektions-, lung- och hudmottagningarna på Mälarsjukhuset, till Budapest. Kostnad 800 000 kronor.

Då som nu var landstingets ekonomi mycket ansträngd men precis som i fallet med den numera inställda Greklandsresan för kirurgklinikens personal, var det inte landstingets verksamhetskonto som belastades.

Infektionsläkaren Lars Rombo, verksamhetschef på Mälarsjukhuset 1995-2007 lät indirekt läkemedelsindustri stå för Budapestresan genom att ta pengar från enhetens konto för forskning och utveckling.

Lars Rombo var också mycket tydlig med att resan, som innehöll såväl studiebesök på sjukhus som pub- och restaurangbesök, var befogad.

"Vi åker för att vi tycker att vi har gjort oss förtjänta av det helt enkelt" sade Rombo då.

Men tiderna har förändrats, berättar Lars Rombo i dag.

Möjligheten att skapa tillräckligt med kapital för en sådan resa i dag är i det närmaste utraderad.

– Konkurrensen om att få göra studier åt läkemedelsindustrin är mycket större, och studierna får inte längre gå med vinst, berättar Lars Rombo.

Han säger sig ha förståelse för landstingsdirektörens beslut att ställa in Greklandsresan. Samtidigt tycker han att det är synd.

– Jag misstänker att landstingsdirektören insåg att det skulle komma massiv kritik över att man slösar bort pengar på kompetensutveckling utomlands. Alla är så förtvivlat påpassade i dag, och du ska få ett exempel. Under flera år hade vi vaccinutbildningar på Lejondals slott, fyra mil utanför Stockholm. För tre år sen tvingades vi sluta med det. Orsaken var att det heter "slott". Utbildningarna fortsatte inne i Stockholm, men det blev dubbelt så dyrt.

Så utlandsresan 2004 kan ha varit den första och sista i Sörmland?

– Ja, jag tror det. Jag har den där tiden i lyckligt minne och det vi gjorde 2004 var något som sker "once in a lifetime". Den resan skulle inte ha gått att göra i dag. Det är jättetråkigt och urdåligt men det krävs väldigt goda argument för att stå upp för dylika resor.

Ångrar du något med resan 2004?

– Nej, absolut inte. Såna här resor är värdefulla, det är bara det att ingen vågar ta beslutet därför att den som gör det kan räkna med negativ kritik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om