Ljust, fräscht och funktionellt. Men kanske lite trist och opersonligt. Ett enkelt, vitt lågpriskök från den svenska möbeljätten med spishäll, kyl- och frys och en diskbänk duger åt de allra flesta. Men är inte direkt vad man fantiserar om när man drömmer om det perfekta köket. Då är det snarare platsbyggda lösningar och specialtillverkade bänkskivor som gäller.
Köket som företeelse är känslomässig dynamit i vårt samhälle. Det är där vi får utlopp för vår kreativitet, visar vår status, arbetar med händerna och ständigt hetsas av tidspress.
I Johan Strandahls utställning i Eskilstuna konstmuseum är det just köket som är det centrala.
Han har helt enkelt byggt upp ett vanligt Ikea-kök och fyllt skåp och lådor med helt typsikt husgeråd från lågprisjätten. Sedan har han gjort en kopia av alltihop. Från grunden. Han har tillverkat spånskivorna själv av malt trä och lim, gjort sin egen kopia av kyl- och frys och köksfläkt, smitt och bockat alla beslag och skruvar själv, skapat vinglas i en hytta och drejat tallrikar och muggar. Till och med kaklet på väggen har han gjort i lera och bränt i ugn. Hela processens kan besökaren följa i ett collage av foton på väggarna i "köket".
– Det har tagit ett och ett halvt år. Om jag hade tagit ut en vettig lön hade det kostat mig cirka 3,5 miljoner kronor att göra. Ikea-köket tog åtta minuter att köpa. Och kostade kanske 20 000 kronor, säger Johan Strandahl.
Resultatet då?
Ja. Inte ens den mest inbitna do-it-yourself-romantiker kan påstå att hemmabygget är bra. För kylen kan bara kyla ner till 13 plusgrader, spishällen fungerar visserligen, men den riskerar att utsätta användaren för elchocker. Skåp och bänkskivor tål inte vatten och lådorna glappar. Vinglasen har klumpfot, och kaffemuggarna saknar blank glasyr.
Det är ett riktigt dåligt kök. Men bra konst.
Johan Strandahl visar ytterligare tre verk som på temat arbete och material, status och värde.
Thomas Wahlström är Eskilstuna konstföreningsstipendiat 2016. I samband med detta visar han utställningen "Don´t follow me - I´m lost too" i Eskilstuna konstmuseum. Fokus ligger på måleri och foto.
– Jag har gjort en omstart i mitt konstnärskap, säger han.
Den tar sig bland annat uttryck i en ny, grällare färgskala. Men också rent konkret genom att han helt enkelt har målat om eller målat över gamla målningar.
Thomas Wahlström visar också en serie foton. Arbetet med fotografi har gett Thomas Wahlström stor glädje, en riktigt kick.
– De liknar på många sätt mina abstrakta målningar trots att jag bara ställt in och tryckt av. Bilderna är inte på något sätt manipulerade, säger han.
Det viktigaste med stipendiet, som är på 5 000 kronor, är äran, och att få ställa ut i Eskilstuna konstmuseum, säger Thomas Wahlström.
– Jag tror att det var 2007 jag hade en separatutställning här sist.
Men nu kommer Thomas Wahlströms verk att visas i museet igen redan i sommar.
Han kommer att finnas med på samlingsutställningen när de senaste nio stipendiaterna får visa sin konst i samband med konstföreningens 90-årsjubileum, berättar Sven Janeheden från Eskilstuna konstförening.