Här är företagen som finns med på svarta listan

Felaktig dränering, fröer som aldrig kom fram och nyinhandlade bilar med blinkande varningslampor. Elva företag från Eskilstuna återfinns på den föga smickrande svarta listan över bolag som tidskriften Råd och rön varnar för.

En rad bilförsäljare och ett stenläggningsföretag återfinns bland de elva företag från Eskilstuna som tagit plats på Råd och röns svarta lista.

En rad bilförsäljare och ett stenläggningsföretag återfinns bland de elva företag från Eskilstuna som tagit plats på Råd och röns svarta lista.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix, Claudio Bresciani/TT, Nora Lorek/TT

Eskilstuna2022-10-09 11:49

Tidskriften Råd och rön har sedan 1969 publicerat sin svarta lista. Den uppdateras två gånger per år och den gemensamma nämnaren för alla företag på listan är att de blivit fällda av Allmänna reklamationsnämnden, Arn, och därefter struntat i att följa Arns rekommendationer.

Den senaste listan uppdaterades i augusti och på den finns elva företag som är registrerade i Eskilstuna.

undefined
Allmänna reklamationsnämndens beslut ligger till grund för den svarta listan. Företag som struntat i Arns rekommendationer hamnar på listan.

AMIH AB

I början av september 2018 inledde företaget ett dräneringsarbete på en adress i Arboga. I slutet på november reklamerade fastighetsägaren arbetet då hon ansett att det utförts felaktigt. Hon ville få tillbaka de 160 300 kronorna för arbetet samt 7 700 kronor för besiktningskostnaden.

Företagets ägare ville i stället ersätta anmälaren med 25 procent av summan.

Besiktningsmannen konstaterade i sin rapport att ”granskningen visar på avvikelser i princip på hela arbetet. Det är underkänt i sin helhet och skall göras om". Arn gav anmälaren rätt och rekommenderade firman att återbetala hela beloppet samt betala besiktningskostnaden.

När tidningen når ägaren vill han inte diskutera ärendet. Han menar att företaget såldes till Örebro för över ett och ett halvt år sedan och i april i år försattes bolaget i konkurs.

AMD Bygg

I mars 2020 la företaget sten på en uppfart i Åkersberga. Beställaren menade att stenläggningen vid garageporten var ojämn och ville att företaget skulle åtgärda felet eller återbetala de 45 000 kronor han hade betalat. Företaget svarade, trots påminnelser, inte i ärendet och Arn gav kunden rätt.

Företaget avregistrerades i juni förra året och innehavaren vill inte kommentera ärendet när tidningen ringer.

undefined
I mars 2020 la ett företag från Eskilstuna sten på en uppfart till en fastighet i Åkersberga. Kunden menar att stenarna vid garageporten blev ojämna och ville få det åtgärdat. Företaget svarade aldrig Arn som gick på anmälarens linje.

Cstreet

I september beställde en kund fröer från företaget för 3 233 kronor. Några frön kom aldrig fram och kunden ville häva köpet men fick ingen återbetalning trots flera påminnelser. Inte heller Arn fick svar från företaget trots flera försök. Nämnden rekommenderade senare Cstreet att återbetala hela beloppet till kunden.

Företaget är numera inaktivt och personen som står som innehavare avböjer att uttala sig i tidningen.

E-tuna bilar

Företaget anmäldes till Arn av en kund som ville ha ersättning för reparationskostnader på en bil han inhandlat på bilhandeln i januari 2021.

Anmälaren menade att det redan från start funnits stora fel på bilen, bland annat på tempgivaren och rattstyrenheten. Företaget hävdade i sin tur att köparen känt till att bilen varit ett reparationsobjekt, men Arn köpte inte firmans försvar.

Företaget rekommenderades därför att betala 16 491 kronor till köparen.

Så sent som hösten 2020 skrev tidningen om flera andra köpare som haft problem med E-tuna bil. Bland annat hade firman den gången sålt bilar som tidigare varit skrotade i USA och som haft manipulerade mätare.

Vi har utan resultat försökt få en kommentar från företaget.

Bilcenter i Mälardalen

Ett annat företaget som köper, säljer, samt byter begagnade bilar har i tre ärenden avstått från att följa Arns rekommendationer. I två av fallen har företaget sålt bilar som gått sönder och i det tredje har det handlat om att företaget sålt däck som varit trasiga.

I ett av ärendena har företaget inte svarat, i de övriga två motsätter de sig köparens krav. Totalt rekommenderar Arn att Bilcenter i Mälardalen betalar tillbaka drygt 80 000 kronor till kunderna.

Tidningen har sökt företaget upprepade gånger.

undefined
En bilförsäljare på svarta listan sålde trasiga däck till en kund.

City Bilar i Eskilstuna AB

I februari 2021 sålde företaget en bil där topplockspackningen gick sönder. Kundens garanti täckte inte hela kostnaden och Arn rekommenderade företaget att ersätta kunden med de 11 261 kronor som fattades.

Ärendet gick vidare till tingsrätt där en förlikning på 7 000 kronor nåddes.

Din bil i Eskilstuna

Företaget sålde en begagnad bil för 24 900 kronor till en kvinna i maj 2019. När hon besiktade bilen två veckor senare fick den nedslag på tre punkter. Bilen lämnades in till företaget som vidtog åtgärder, men när ägaren fått bilen åter och kört ungefär 100 kilometer lossnade hela avgassystemet mitt under pågående färd. Företaget tog åter in bilen för lagning och när de skulle återlämna bilen till ägaren parkerade de den på en reserverad parkeringsplats, vilket resulterade i böter på 2 200 kronor. När bilen efterbesiktades visade det sig att inget av de tre felen var åtgärdade.

Företaget menar att de lagat de aktuella felen och parkerat bilen enligt köparens instruktioner. Arn går dock på anmälarens linje och rekommenderar företaget att ta tillbaka bilen och återbetala hela köpekillingen samt beloppet för parkeringsboten.

Tidningen har inte lyckats nå företaget trots upprepade försök.

Mesta bilhall

Mesta Bilhall rekommenderades av Arn att ersätta en köpare med 3 000 kronor sedan det saknats parkeringssensorer på en Peugeot som sålts av företaget, något bilen skulle ha varit utrustad med enligt annonsen. Tidningen har inte lyckats få kontakt med firman. Bolaget sattes nyligen i konkurs.

undefined
En av bilhandlarna som återfinns på svarta listan vägrade att ersätta en kund med en ny pinnbult som ska ha gått av vid ett däckbyte 2020.

Shahin bilvård & verkstad i Malmköping

Företaget har hamnat på listan sedan de vägrat att ersätta en kund i Malmköping med en ny pinnbult som ska ha gått sönder vid ett däckbyte 2020. Verkstan är en filial till bolagets verksamhet i Eskilstuna. När tidningen når innehavaren vill han inte kännas vid att han har något med ärendet att göra.

– Jag vet inte vad du pratar om. Jag har inget med Malmköping att göra.

Men företaget är registrerat i ditt namn?

– Men jag äger inte Malmköpings bilvård. Jag tänker inte heller säga vem som äger det.

Eskilstuna Auto Bilcenter

Enligt Arns rekommendationer borde företaget erbjuda en kund prisavdrag på 2 500 kronor, sedan det framkommit att mätaren på den sålda Mercedesen ställts ner. När tidningen får tag på firmans ägare säger han sig ha nått en överenskommelse med köparen och att saken i dag är utagerad. Vi har inte lyckats få tag på köparen för att få uppgifterna bekräftade.

Proex Bilgruppen

Anmälaren köpte en bil hos Eskilstunaföretaget i april förra året. Enligt kunden började problemen direkt efter affären, då bilens display indikerade fel på partikelfiltret. Inlämnad på verkstad upptäcktes fler brister på bilen. Arn konstaterar i sitt beslut att bilen haft flera köpsrättsligt relevanta fel varför köparen haft rätt till ersättning med 16 673 kronor för reparationer. Tidningen har sökt företaget för en kommentar.

Svarta listan

Alla ärenden på svarta listan har bedömts av Arns jurister, som kommit till slutsatsen att företagen inte har följt de konsumentlagar och regler som finns i Sverige.

Företagen är inte är tvingade att följa Arns rekommendationer. Att göra så anses dock vara att följa god affärssed.

Även om ett företag gör rätt för sig efter en dom eller förlikning i tingsrätten hamnar det ändå på svarta listan eftersom poängen med Arn är att tvisterna inte ska behöva gå till domstol.

Källa: Råd och rön

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!