Tre dagar i veckan öppnar Stadsmissionen i Eskilstuna dörren för de som inget har.
En bildlig och bokstavlig hjälpande hand med kassar fulla med livsmedel lämnas över.
Den här hjälpverksamheten som bottnar i ett samarbete mellan Stadsmissionen i Eskilstuna och Willys, som slipper frakta fullt gångbara livsmedel till soptippen, inleddes i liten skala i juni i år. Då det var fem hushåll i Eskilstuna som fick hjälp. Sedan dess har projektet vuxit i omfattning och omfattar nu 51 hushåll med sammanlagt 59 vuxna och 29 barn.
Några mottagare är papperslösa flyktingar och saknar helt skyddsnät, över hälften får försörjningsstöd. Ett par har fått chansen att betala av gamla skulder när de kanske kan spara in tusen kronor i månaden på matinköp, och ytterligare några andra får en chans att komma tillbaka till gamla rutiner igen efter att ha misskött det där med mathållning i åratal.
Alla kan ansöka hjälp av Stadsmissionens matlag, men alla går inte i genom en granskning - man kan underkännas av anledningen att man tjänar för mycket.
De som får godkänt och sedan får hjälpen under ett års tid understryker att de nu får en möjlighet att äta en mer varierad kost och att de därmed mår så mycket bättre.
Gott om frukt och grönsaker är det alltid, och ägg i förpackningar där kanske ett eller två ägg gått förlorade medan de övriga åtta eller tio äggen är helt intakta.
– Vi möter både relativ och absolut fattigdom, från de som har det nödtorftigaste till de som inget har alls, inte ens pengar till mat för dagen, säger Carolina Bäck, som är ansvarig för det sociala arbetet på Stadsmissionen i Eskilstuna.
Målsättningen från Stadsmissionens sida är att så mycket som möjligt ska anpassas till de personer som står som mottagare.
– Det kan vara något som den eller den personen inte tål, eller inte äter på grund av religion. Några återigen vill ha allt det som är väldigt udda och ovanligt, något som utmanar deras färdigheter i köket.
I just nämnda kök hos Stadsmissionen finns ett kylskåp och fyra frysar och här kämpar Tomppa Vartiainen och Tommy Hedlund med att försöka plocka i ordning nästa skräddarsydda matkasse.
Tomppa fingrar på ett par förpackningar med frukostflingor, men väljer att låta dem stå:
– Vi sparar flingorna till barnfamiljerna, säger han. Annars är idén att inte låta något alls bli kvar i hyllorna någon längre tid. Inte i kyl eller frys heller. Det vi får in här ska helst i väg igen samma dag.
Alla som jobbbar i matlaget menar att alla möten på Stadsmissionen har en social betydelse också.
– Man får en fast punkt i veckan där man ska komma till oss och få en kasse full av förhoppningsvis näringsrik och god mat.
Helt beroende är hela verksamheten i Eskilstuna av att Axfood i Göteborg, som äger Willys, bestämde sig för att införa nya rutiner för att ytterligare minska sitt matsvinn. Konkret betyder det att Willys i Eskilstuna ser till att maten kan delas ut till de som saknar den mest. På ett 20-tal andra orter har Willys i dag ett liknande samarbete med olika välgörande organisationer.
– I hela landet har vi delat ut över 100 ton livsmedel hittills i år, säger Tony Juhlin, butikschef på Willys i Folkesta, som menar att det är ett helt korrekt steg att ta och att fler borde följa exemplet.
Ett visst mått av svinn blir det ändå och här menar Tony Juhlin att det är okej att köra mat till tippen just i Eskilstuna.
– Det blir ju biobränsle här, men långt i från alla städer har den möjligheten att omvandla maten.
Beslutet att sponsra välgörenhetsorganisationerna var inte svårt att ta för Willys.
– Vi är ett lågprisföretag, det ligger i vårt DNA att försöka ha ett så lågt matsvinn som någonsin möjligt, säger Tony Juhlin.
Om det blir som Tony tror och hoppas, att flera ansluter sig till projektet, så kan Carolina Bäcks vision om att försöka nå än fler med en hjälpande hand bli verklighet.
– Jag tror att vi skulle kunna hjälpa 100 hushåll med en livsmedelskasse. Men då måste vi nog bli några fler volontärer som kan tänka sig att hjälpa till och jobba med det här.