Här är polisens resultat – efter jätteinsats i Eskilstuna

I kampen mot ekonomisk brottslighet slog polisen, kommunen och Skatteverket till mot ett antal lokaler i Eskilstuna under en gemensam insats.
– Det finns en omfattande problematik med arbetslivskriminalitet i vår kommun, säger Lena Törneskär, kommunstrateg mot välfärdsbrottslighet.

I fredags kväll genomförde polisen en insats i Eskilstuna tillsammans med Eskilstuna kommun och Skatteverket.

I fredags kväll genomförde polisen en insats i Eskilstuna tillsammans med Eskilstuna kommun och Skatteverket.

Foto: Johan Nilsson/TT

Eskilstuna2025-05-15 12:43
  • Polisen, kommunen och Skatteverket i Eskilstuna genomförde en gemensam insats mot ekonomisk brottslighet, med fokus på festlokaler och föreningar med kvällsverksamhet.
  • Insatsen resulterade i upptäckta brott som folkbokföringsbrott, brott mot utlänningslagen och brister i personalliggare, samt drygt 55 000 kronor i viten och kontrollavgifter.
  • Insatsen är en del av det regelbundna arbetet för att motverka ekonomisk brottslighet och arbetslivskriminalitet i kommunen.

Festlokaler och föreningar med verksamhet kvällstid var i fokus under den myndighetsgemensamma tillsyn som genomfördes av polisen, miljöinspektörer från Eskilstuna kommun samt Skatteverket under några timmar i fredags kväll.

– Framför allt var det själva lokalerna vi fokuserade på, i det här fallet restauranger, källarlokaler och festlokaler, säger Lena Törneskär, Eskilstuna kommuns kommunstrateg mot välfärdsbrottslighet som är med och samordnar insatserna.

Lena Törneskär arbetar som kommunstrateg mot välfärdsbrottslighet.
Lena Törneskär arbetar som kommunstrateg mot välfärdsbrottslighet.

Insatsen ingår som en del i det regelbundna arbete som görs för att motverka ekonomisk brottslighet och det som kallas kriminell ekonomi.

– Det här är ju ett av vårt återkommande arbete som vi gör hela tiden, säger Jenny Klevstig, operativ samordnare för lokalpolisområde Eskilstuna.

Vilka ställen som kontrolleras väljs ut efter tips eller indikationer på att det förekommer svart arbetskraft eller annan brottslighet.

– Det kan till exempel handla om att man har tillstånd för en viss typ av verksamhet men utför något helt annat, eller att man har ett rökrum men inget tillstånd för det. Vi vet och har stor erfarenhet av att i många fall har föreningar bristande brandskydd, inga utrymningsvägar, oftast röks det där det inte får rökas, det säljs tobak där det inte får säljas, säger Jenny Klevstig. 

Den här gången gjordes tre nedslag på tre olika platser i Eskilstunas utkanter. Eftersom det framkom ganska omfattande oegentligheter på två av platserna hanns det inte med fler just den här kvällen, enligt kommunen.

– Det gjordes exempelvis tillsyn i en lokal i ett industriområde där det bedrivs restaurangverksamhet. Ibland ligger de här festlokalerna lite dolda, säger Lena Törneskär, som dock betonar att de flesta sköter sig.

Bland annat upptäcktes folkbokföringsbrott, brott mot utlänningslagen samt brister i personalliggare.

Man träffade även på personer som var anställda utan att ha arbetstillstånd för att jobba i Sverige. 

Det beslutades också om en husrannsakan i en av lokalerna.

– Utfallet var ganska väntat. Resultatet blev också drygt 55 000 kronor i viten och kontrollavgifter. Vi är väldigt nöjda med att vi med små polisiära medel kan få stor effekt, säger Jenny Klevstig.

– Det visar att det finns en omfattande problematik med arbetslivskriminalitet i vår kommun. Det är därför vi gör det här regelbundet tillsammans med polisen och andra myndigheter för att motverka att folk utnyttjas och för att säkra sund konkurrens, säger Lena Törneskär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!