I eftermiddagssolen sätter Christopher Silvergran borren i skarven mellan två skifferplattor. Borren vibrerar och smattrar när han borrar bort en bit gammal fogmassa.
– Det är enahanda. Ergonomin är inte den bästa, säger han.
Det gäller även att vara försiktig eftersom plattorna, som ligger som ett gigantiskt pussel i botten på dammen, lätt spricker.
– De delar sig väldigt lätt, säger Christopher Silvergran.
Han och kollegorna Mattias Forsén och Oscar Elg är i full färd med reparera plattor och fog i dammen utanför stadsbiblioteket så att Eskilstunaborna ska kunna få njuta av den ytterligare en sommar.
– Vi ska ta bort alla fogarna och göra rent emellan. Sedan ska det sättas om stenar som sjunkit ner så att botten blivit ojämn. Sedan blir det på med nytt fog, säger Mattias Forsén.
Eskilstuna ligger långt från havet, men den som slår sig ner på den låga kanten till dammen en sommardag kan ändå få uppleva ett stänk av västerhav. Skulptören Bengt Amundin (1915-2011) som skapade bronsfontänen kom från Göteborg och havet var en inspirationskälla till hans konstnärskap som omfattar många offentliga verk i olika städer, däribland bronsfontänen "Tecken" utanför stadsbiblioteket i Eskilstuna.
Bredvid entrétrappan till biblioteket står den andra delen av konstverket, som kallas "Text", och som består av en rad mindre bronsfigurationer, bland annat ett kiltecken som stor bokstav.
Ingen som passerar Bernhard Hellströms plats på väg till eller från centrum kan undgå fontänen som byggdes samtidigt som stadsbiblioteket 1963. Platsen är en populär uppehållsplats för personer som ofta kommer till torget. Särskilt uppskattad är den av barn som gärna hoppar upp på den låga kanten och plaskar i den grunda dammen. Flera av Bengt Amundins verk är klättervänliga för småfolk och konstnären själv sa i en intervju att han var glad över att barn använde hans skulpturer.
Med tiden har fontänen i likhet med stadsbiblioteket börjat bli sliten. Den gamla fogmassan håller inte längre tätt och dammen har börjat läcka vatten. Det saknas till och med någon skifferplatta i botten. Sedan någon vecka är därför fontänen inhägnad av ett byggstaket på grund av renoveringsarbetet. Enligt Tony Käll, arbetsledare vid kultur- och fritidsförvaltningen, kommer renoveringen att var klar till sommaren om inget oförutsett dyker upp.