När kursen är färdig har omkring 80 av kommunens kockar från bland annat skolor, förskolor och äldreboenden låtit sig inspireras och provat på ekologisk matlagning. Förutom recept på nya maträtter med mycket grönsaker bjuds deltagarna på handfasta tips på vilka ytterligare rätter som kan lagas till av de eventuella rester som blir över.
– Det ska vara gott, roligt, lustfyllt och nylagat. Men det är också viktigt att minska på matsvinnet och titta på hur maten kan varieras, säger kocken Ulrika Brydling som leder utbildningen.
Hon och hennes syster Carina Brydling har bytt av varandra som kursledare under dagarna i Eskilstuna. Systrarna har bland annat drivit flera restauranger och varit med i kocklandslaget och i tv-programmet Kockarnas kamp. Nu satsar de helhjärtat på hållbarhetsfrågor med fokus på mat.
– Vi har bara en jord. Den måste vi vara rädda om, säger Ulrika Brydling.
Hon är imponerad av det arbete som genomförts i Eskilstuna där alla kommunala kök och restauranger ska bli KRAV-certifierade.
Redan nu är 50 procent av råvarorna i de kommunala skolköken i Eskilstuna ekologiska och kursdeltagarna är måna om att lära sig mer.
– Här gör vi en grön sås som är röd, säger Maria Nyman, till vardags kock på Slagstaskolan, och rör runt i en gryta med bland annat röda linser, svamp och vitlök.
På plattan bredvid puttrar en karibisk hönsgryta tillagad på värphöns som lagt sina sist sista ekoägg.
Ulrika Brydling är nöjd med sina kursdeltagare.
– De suger åt sig som svampar, säger hon.