Bakom artikeln står, tillsammans med Marsico, även distriktsordföranden för SSU Örebro, My Fröberg. De båda artikelförfattarna är starkt kritiska mot tillståndskravet som de menar är riktat direkt mot romer.
Införandet av kravet, menar de, är "ännu ett uttryck för den antiziganism som satt sin prägel på svensk och europeisk politik genom historien". Kommunen kritiseras för att inte göra något för att förbättra situationen för tiggarna utan enbart "kriminalisera deras vistelse i det offentliga rummet". Även partikamraterna i Socialdemokraterna, som de menar försvarar sitt beslut "genom att hävda att tiggeri inte finns i det socialdemokratiska samhället", får sin beskärda del av sleven.
– Vi bör lyfta dem ur sin misär i stället för att försöka gömma dem. Man kan vinna stora politiska poänger av att driva krav på förbud, men det är inget som hjälper. Samtidigt vill jag poängtera att jag inte hävdar att Eskilstunas kommunpolitiker är antiziganister, säger Cornelius Marsico.
Marsicos företrädare på ordförandeposten, Josefine Helleday, har viss förståelse för kritiken men vänder sig mot beskrivningen av åtgärden som ett uttryck för antiziganism.
– Jag har svårt att se att det här kommer att lösa något på ett juridiskt plan och det är bra att man markerar mot förslag man inte håller med om. Sedan skulle jag inte gå så långt som att anklaga mina partivänner för antiziganism.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tar kritiken mot tillståndskravet med ro. Anklagelserna om att åtgärden skulle vara ett uttryck för antiziganism tillbakavisar han desto kraftfullare och menar att ungdomsförbundets representanter är ute på hal is med sin jämförelse.
– Det är bra att SSU är på alerten, det ska de vara. Att däremot dra antiziganism-kortet är horribelt lågt. Det här vänder sig inte mot en specifik folkgrupp eller etnicitet eller något åt det hållet. Det man säger genom att dra det kortet är att man tycker att tiggeri är en bra försörjning för romer, säger han och fortsätter:
– Att kalla det antiziganism skadar SSU. Alla som uttalar kritik måste vara mån om en sak, och det är att vara saklig i sin kritik. Det lär man sig genom åren men det är inte säkert att alla inom SSU har koll på det än.