– Det var rätt tid för ett generationsskifte. Pappa har inte haft sommarsemester på 20 år, och jag kände mig redo. Det är ingenting jag ångrar. Och jag tänker att jag kommer växa med stället också, säger Alexander Johansson, 32, som nyligen tagit över ägarskapet efter sin pappa Patrick Johansson.
Alexander Johansson har jobbat på glasscaféet sedan han var 17 år – men trots många års erfarenhet slutar han aldrig överraskas.
– Jag hade inte förväntat mig att det alltid skulle vara så många bränder att släcka. Det finns mycket som man inte har tänkt på förut som behöver fixas. Men det håller dagarna varierade i alla fall och man har alltid något att berätta när man kommer hem, säger han.
De senaste fyra åren har fungerat lite som en inkörningsperiod för Alexander Johansson. I år är första året som han står helt på egna ben – men pappa Patrick har haft svårt att släppa tyglarna.
– Han är inne och tittar lite titt som tätt. Men det är skönt att veta att han ställer upp, säger Alexander Johansson.
Slagstaglass har lockat glassugna kunder sedan 50-talet, och trots generationsbyte har konceptet förblivit detsamma. Sortimentet och den 50-talsdoftande inredningen är och förblir ett signum för Slagstaglass.
– Det har varit en sommar med mycket folk, precis som alltid. Även när vädret inte är på topp så är det ändå mycket folk. Jag tror att många tänker "när det regnar kan vi passa på, det kommer inte vara någon där", men så tänker väl alla, säger Alexander Johansson.
I sommar har Alexander Johansson tagit in åtta sommarjobbare – men trots förstärkning blir det långa arbetsdagar.
– Det är klart lite svårare att få ihop familjelivet. Jag har en dotter på femton månader så ibland på lunchen smiter jag hem för att träffa familjen en stund. Regnar det kanske jag får gå hem ett par timmar tidigare också, säger han.
Årets storsäljare är Jordgubbsnäckan – precis som alltid. Även klassikern mjukglass med sylt och grädde forsätter att vara populär.
– Den har varit en favorit sedan 50-talet, säger Alexander som själv föredrar saltkaramellsnäckan.
Till nästa år har han introducerat idéen med chipssnäckan.
– Det är lite som att doppa pommes frites i milkshake, det är ju så otroligt gott.