Jodå, Eskilstuna Sändaramatörer behåller titeln som Nordens största mässarrangör för radioamatörer. Lördagens mässa hade tre timmar före stängning lockat nästan 1 000 betalande besökare.
Mässgeneralen SM5OCK eller Håkan Karlsson som han heter när han inte sänder var påtagligt nöjd.
– Det finns större radiomässor, bland giganterna finns Friedrichshafen i Sydtyskland och Dayton, USA, men den årliga träffen i Eskilstuna behåller sin popularitet. Vi har besökare och utställare från nästan hela Sverige, Finland, Norge och så en från Danmark, säger Håkan Karlsson.
Personer med radioteknik som hobby och livsstil kan synas verka inom ett ganska snävt område. Men inom området är bredden närmast gränslös. Det finns många sätt att kommunicera på; som telefoni, telegrafi eller via digital kommunikation. Det finns de som nöjer sig med att samla på gamla apparater, konstruera eller frossa i litteraturen.
– Sett till hur mycket pengar en radioamatör lägger ner så varierar det väldigt. Du kan nå hela världen med en enkel radio för 50 kronor eller bygga upp en avancerad anläggning för hundratusentals kronor, säger Håkan Karlsson.
Till de mer avancerade radioamatörerna i Sverige räknas Mikael Styrefors från Kalix. Från ett bord i Munktellarenan rattar han en fjärrstyrd antennstation som står i Haparandas skärgård. Där står två master, 37 respektive 25 meter höga med tiotalet antenner som kan riktas i valfritt väderstreck. Via nätet och en app som han själv konstruerat följer han en pågående radioamatörexpedition som sänder från en obebodd ö tillhörande Madagaskar.
– Det är ganska häftigt att ta emot signaler från nya platser. Många radioamatörer samlar på platser eller länder, berättar Styrefors som själv har kommit upp 330. Han har bland annat rariteten Antarktis på meritlistan och har helt nyligen kunnat pricka av nämnda Madagaskar.
Radioamatörernas framtid ser inte helt ljus ut. De senaste årtiondenas teknikexplosion har börjat ställa till det för dem som använder kortvågsbandet. Modern teknikutrustning i våra hem, inte minst vissa LED-lampor utan CE-märkning, stör signalerna och ökar den allmänna brusnivån.
– Det är illavarslande men flera aktörer tittar på frågan, band annat Post och Telestyrelsen och Elsäkerhetsverket, säger Håkan Karlsson.
Han berättar att radioamatörer är i gemen är mycket sociala. Kontakter som inletts med kommunicerande morsekoder kan leda till fysiska träffar och vänskap.
– Det är inte alls ovanligt att man senare träffar människorna på riktigt. Att bara kommunicera är gott nog för många. Det finns dock tre saker man aldrig får göra. Man får inte prata politik eller religion och aldrig svära.
Kuriosa:
Den norske komikern Rolv Wesenlunds karaktör Fleksnes sände kortvåg med anropssignalen LA8PV. Signalen fanns inte vid tillfället men plockades senare upp av norrmannen Knut Kolstad som använde LA8PV fram till 1998.