Hittar nya sätt att använda värdelöst material

Eskilstuna Innovationstävlingen Sörmex är avgjord, och tidningen presenterar alla vinnarna i en serie. Nu har turen kommit till en som kämpar mot överkonsumtion genom återbruksdesign.

Foto:

Eskilstuna2014-12-31 13:30

Med ljusstakskonceptet "Rörigt" ger Joséphine Perini Stefansson använda kopparrör och gamla böcker ny form.

Joséphine Perini Stefanssons intresse för återbruk väcktes under flera långa resor ute i världen där hon fick insikten om hur mycket skräp vi producerar som inte används till något. Många länder har inte samma möjligheter som vi att hantera sitt skräp.

Joséphine, som växte i Småland, har studerat Recycle Design – återbruk på Eskilstuna Folkhögskola, och blev klar med utbildningen i våras. Där fick hon möjlighet att börja utveckla sina idéer om återbruk.

– Den idé jag brinner för är att jag vill hitta nya användningsområden för material som anses värdelösa. Dagens skräp är vårt nya material.

Framför allt har hon designat smycken och har till exempel arbetat mycket med gammal cykelslang. Det är ett material som bara brukar slängas bort när det är uttjänt i sin ursprungsfunktion.

Ursprungsidén när hon sökte till Sörmex var "lampan Röret" – en lampinstallation, som omformades under projektets gång.

– El är komplicerat. Det kan ta upp till två år att få ut en lampa på marknaden på grund av alla säkerhetstester som måste göras, och testerna är dessutom väldigt kostsamma.

I stället formade hon ljusstaken "Rörigt" som tillverkas av gamla kopparrör som hon får från bilskroten, och pappersmassa som utvinns av gamla böcker.

– Böcker är svåra att återvinna eftersom de har lim i sig.

Ljusstakarna tillverkas för hand av Joséphine och tanken är att de ska gå att få i många olika utföranden.

Att ljusstaken har fått det namn den har fått har givetvis dels att göra med att den tillverkas av rör, dels med att Joséphine upplever att processen har varit lite rörig, berättar hon.

Joséphine arbetar som fritidspedagog, och driver sin enskilda firma som ett sidoprojekt med drömmen att någon gång kunna leva på återbruksdesign.

En fördel med att arbeta med använda material är att de i sig inte behöver kosta något. Det är den tid som man själv lägger ner på arbetet som kostar.

Det första återbruksprojektet Joséphine gjorde var tillsammans med en kompis när de gjorde tryck på avlagda t-shirts.

– Det var en sådan tillfredsställelse att se hur ett gammalt plagg kunde få nytt liv hos någon annan.

Förutom Sörmex-projektet är hon även engagerad i ett återbruksprojekt i Lagersberg som heter "recykla" där gamla cyklar rustas upp och lånas ut. Hon är också med i projektet Flygarn där kreatörer som arbetar med olika konstformer möts.

Att arbeta med återbruk ser Joséphine som sin lilla insats för miljön, och ett sätt att motverka överkonsumtionen.

– Jag tycker inte att all konsumtion är dålig, men den har gått lite till överdrift. Det behövs alternativ till konsumtionen, säger Joséphine Perini Stefansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om