– Jag brukar säga januari, inga pengar. Februari, grått och tråkigt. Mars, livsglädjen kommer tillbaka. Och sen kommer april och med den även sol och värme, då ökar trycket på bostadsmarknaden, förklarar Daniel Sund, mäklare på Skandiamäklarna.
Utbudet av lägenheter till salu har den senaste månaden varit det för säsongen högsta sedan bostadstjänsten Booli började mäta för tio år sedan. Fram till den klassiska industrisemestern kommer många lägenheter och villor byta ägare. Men det finns en specifik sak som många köpare har dålig koll på. Ett lånelöfte från en bank.
Om du har ett hus eller en bostadsrätt har du förmodligen koll på vad som gäller, då du antagligen redan tidigare ansökt om ett lånelöfte. Men många som går från en hyreslägenhet till en bostadsrätt eller villa har inte riktigt samma kännedom.
Daniel Sund tycker att många inte riktigt har koll på vad som behövs innan de bestämmer sig för att köpa ny bostad.
– Tänk till innan, en affär kan gå väldigt fort och då är ett lånelöfte A och O. Många kommer i dag till våra visningar utan ett giltigt lånelöfte eller så har de ett förfallet. Säljaren vill kanske slippa vänta på att du ska hinna ta kontakt med din bank. Det gäller även att ha ett lånelöfte som täcker rätt typ av bostad, det vill säga bostadsrätt eller villa.
Ett lånelöfte får man hos sin bank och det gäller generellt i tre till sex månader.
– Redan när du börjat fundera på att köpa en bostad, gå då till din bank och ordna ett lånelöfte, innan du börjar gå på bostadsvisningar. Det krävs att du har en egen kontantinsats, banken vill som regel att du själv kan lägga in 15 procent av bostadens pris. Det betyder att om du vill köpa en bostad för 1,5 miljoner kronor så kan du högst låna 1,3 miljoner kronor från banken och resten, cirka 200 000 kronor, måste du själv stå för.
– Det priset du ser i en annons är oftast det pris som säljaren lägst är villig att sälja för. Räkna med en viss uppgång till slutpriset. Skapa dig en egen uppfattning om hur mycket du är villig att betala för din nya bostad och sätt ett tak innan du börjar buda.
– Vi hjälper som regel till med kontakt med bank vid bostadsköp, men när man väl är på en visning är det oftast för sent. En försäljning kan vara avklarad redan dagen efter, det är inte alltid en andra annonserad visning äger rum. Var påläst om bostaden när du kommer till visningen och ha gärna ett lånelöfte som du kan visa upp. Vi kräver att det finns ett lånelöfte innan vi låter personen vara med i en budgivning.
När en budgivning är klar och säljaren godkänt budet är det dags att stänga affären. Men innan säljaren och köparen skrivit under avtalet så kan säljaren fortfarande godta en annan spekulants bud, trots en muntlig överenskommelse.
– En säljare måste inte sälja sin bostad till den som lägger högst bud, även om det oftast blir så. Försök att inleda en budgivning på ett bra sätt, alla vill så klart köpa sin nya bostad till så lågt pris som möjligt. Men tänk också på att ett underbud, långt under utgångspriset, även kallat ”skambud” i folkmun, kan straffa dig om säljaren står och väger mellan två spekulanter som vill köpa. Med andra ord, se till att få en bra relation till säljaren redan från start.
När avtalet är signerat är säljare och köpare överens, säljaren kan efter det inte ångra sig om ett högre bud inkommer.
– Senast en vecka efter köp ska köparen betala in en handpenning på tio procent av priset. Resten av pengarna betalas när övertagandet sker.
När en affär är avslutad är mäklaren skyldig att ge både köpare och säljare en budgivningslista med budhistorik. Detta för att köparen, om den vill, ska kunna kontrollera att övriga bud och budgivare är korrekta.