Dubbar är ingen dum idé dessa dagar, de sitter fint under såväl sulor som däck. Att ha dubbade däck på cykeln är högst frivilligt, men blir vanligare.
– Ja nu börjar det bli riktigt många Eskilstunabor som byter till dubbdäck och fortsätter cykla vintertid, konstaterar Daniel Skog på Cykelcenter, som säljer fler dubbdäck denna vinter än tidigare.
– Det är säkert många vintercyklare som kör på sina vanliga däck också, men vi ser på dubbdäcksförsäljningen överlag att det finns ett växande intresse för att cykla säkert. Många som kommer in och vill byta har tidigare knappt haft en tanke på att det skulle finnas dubbdäck till cykel. Man får sig en tankeställare när man kör omkull, och så kommer man hit för att höra sig för.
– Hos oss blir det ju nästan köbildning en sån här vecka med isiga gator och cykelbanor. Vi skulle föredra om fler tänkte förebyggande och kom i början av säsongen, skrattar Daniel Skog.
Han förklarar att vintercykling blivit något av en egen sport och de som blir mest bitna är antingen pendlarna eller de som använder cykeln som träningsredskap. Företagen hänger på intressevågen och det finns numera ett bra utbud av kläder för cyklister som både vill synas väl i mörkret och hålla sig varma.
Cykelbranschen rekommenderar att man kör på dubbdäck både bak och fram, och Daniel Skog håller med.
– Många kommer in och säger "det räcker väl om jag kör dubbat fram, det är ju framhjulet som svänger". Och valet är förstås ditt. Men bromsarna sitter bak, och ur säkerhetssynpunkt är det betydligt bättre med två dubbdäck.
Man vinner också på att sköta om sin vintercykel och Daniel Skog tipsar om låsspray på växelvajrarna, olja på kedjan, återkommande koll av bromsar, lampor, reflexer och ringklocka, samt inomhustvätt.
Michael Hurtig ingår i Eskilstuna kommuns cykelpanel, och cyklar sträckan Mälarsjukhuset–centrum i det närmaste varje dag, året om.
– Kommunen förser mig med dubbdäck, hjälm, hjälmmössa, reflexväst och sadelskydd. Jättebra! I gengäld rapporterar jag in synpunkter och iakttagelser.
Hur går det då att cykla genom ett vintrigt Eskilstuna?
– Nja, snöröjningen och halkbekämpningen hinner väl inte med riktigt överallt. Jag bor högst upp i Odlaren och där är det värre att ta sig fram. I centrum funkar det bra.
– Men, tillägger Michael Hurtig, jag gillar inte gruset kommunen sandar med. Det är alldeles för vasst, jag vet inte hur många punkteringar jag råkat ut för. Förr användes sand, varför slutade man med det?