Under lördagen var de tillsammans med sina kursdeltagare ute på svampspaning i krokarna kring Barva och de kan bara konstatera att det är en mycket blek svamphöst vi upplever just nu.
– Omkring fem, tio procent har kommit upp av allt det vi brukar se så här års, säger Alex Tudzarovski.
På sätt och vis var det lägligt med ont om svamp just den här tidpunkten. Det var älgjägarnas vecka förra veckan.
Men några fynd gjordes av svamp ändå, och en hel del nya kunskaper förmedlades också om vilken svamp man kan förvänta sig att hitta i exempelvis tallskog eller ekskog och att man ska använda sig av samtliga sinnen när det gäller att kolla svampen.
30 olika sorters svamp spårade man upp på så kort tid som 80 minuter i skogarna kring Barva. En del ganska fin matsvamp.
Det är oerhört viktigt att man lär sig både hur matsvampen luktar och smakar. Men det är förstås lika viktigt att inte alls smaka på de svampar som bedöms som livsfarliga.
Det understryker båda kursledarna, Alex Tudzarovski och Patrick Björck.
– Man får bara inte chansa om man är osäker, även om du kanske klarar livet så blir du beroende av dialys resten av livet. Det är inte värt det.
– Det är mycket bättre att fokusera på all den svamp som är ätlig och till och med god.