Det är tre veckor sedan Tommy Kåmark ringde sin chef på Coop och berättade att han skulle bli Ica-handlare. Först blev det tyst i luren.
— Sedan kom beskedet: 'Gå och lämna in nycklarna och gå hem', berättar Tommy Kåmark.
Tommy gjorde sina första arbetspass i butik på 80-talet. På den tiden sågs valet mellan Ica och Konsum ofta som ett politiskt ställningstagande av kunderna.
Så är det inte längre för de flesta, säger Tommy. Men för butikskedjorna är konkurrensen fortfarande lika hård.
— Den där gränsen har suddats ut och jag känner igen många av kunderna från Coop här i dag. Men jag är ju en Ica-kille från början och började faktiskt jobba där redan efter gymnasiet.
Karriären inleddes i Ica-butiken som låg på Slånbärsvägen i Eskilstuna. Då tänkte Tommy sig fortfarande en karriär som fotbollsspelare. Sedan köpte han en servicebutik tillsammans med en kamrat.
— Jag insåg att man inte kan göra allt och till slut lade jag fotbollsskorna på hyllan.
När Tommy skaffat sig erfarenhet sålde han sin halva av rörelsen och gick en köttmästarutbildning. Sedan återvände han till butikerna och strax efter millenieskiftet hamnade han hos Coop.
Charkvarorna kommer att förbli en viktig del i den nya rörelsen, säger han:
— Drivkraften på Ekängen är att man är duktig på kött och det finns en yrkesstolthet som är bra. Man vill inte gå och plocka bland färdiga paket utan man styckar själv.
— Jag har idéer om hur man kan ändra saker men jag tänker inte vända upp och ner på butiken. Jag vill snarare lägga till ett par saker. Bland annat vill jag göra något åt miljön, hur butiken ser ut.
Tommy jobbade elva år i Coop-koncernen, varav fyra år som chef på Coop Forum vid Tuna Park.
Butiken har varit en av landets lönsammaste stormarknader och det bidrog till att Tommy fick ta över Ica Ekängen. Bernt Welander, som driver rörelsen i dag, flyttar till Ica-Maxi i Barkarby utanför Stockholm.
— Det är inte så vanligt att man tar in någon utifrån. Man är tvungen att gå igenom och bli godkänd i flera instanser innan Ica släpper in en. Det blir också lite svårare om man inte har en egen butik att gå ifrån i och med att man måste låna pengarna.
På Coop har Tommy varit anställd. På Ica Ekängen går han in med eget kapital.
— Det jobbar drygt 80 personer här och omsättningen ligger kring 240 miljoner om året. På Coop finns 110 anställda och en högre omsättning. Men tittar man på matdelen är omsättningen här nästan lika hög.
Den närmaste tiden kommer att ägnas åt pappersarbete. Det är många tillstånd som måste sökas innan han kan gå in i den nya rörelsen. Ägarskiftet sker den 1 mars.
— Jag är glad att jag slapp karantän och kunde gå direkt hit. När jag bytte från Ica till Coop var det tre månaders karantän som gällde innan jag fick börja.