"I Sverige är vi liberala med antibiotika"

Har en bakterieinfektion, som borrelia, behandlats med antibiotika så finns den inte kvar i kroppen. Däremot kan man fortfarande lida av symtom efter infektionen men det här är viktigt att skilja på enligt svensk sjukvård, som är frikostig med antibiotika så snart borrelia misstänks.

Eskilstuna2014-04-01 20:00

Göran Stenlund är överläkare på Mälarsjukhusets infektionsklinik. Han redogör för den svenska infektionsläkarkårens ställning till begreppet kronisk borrelia.

– Vi anser inte att det finns någon form av kroniskt tillstånd av en bakterieinfektion om den behandlats på rätt sätt. Man kan helt enkelt inte ha en kroniskt kvarstående infektion i kroppen efter adekvat behandling. Och en behandling räcker. Sen får man gå vidare och tänka i nya banor.

Göran Stenlund konstaterar att visst kan det hända att en patient kan gå med väldigt långdragna besvär innan rätt diagnos ställs och rätt behandling ges. Med en bristfällig diagnostik kan förloppet också bli utdraget.

– Men i Sverige är vi liberala med att ge antibiotikabehandling så snart borrelia inte kan uteslutas. Vi behandlar ofta för säkerhets skull.

Men om patienten aldrig behandlats för borrelia, och i flera år lider av en rad diffusa besvär?

– Ja, man kan alltså gå med en infektion i kroppen en längre tid, om ingen utredning gjorts. Men jag håller inte med om att vi i Sverige underdiagnostiserar borrelia. Finns misstankar behandlar vi för infektionen.

Han förklarar hur fel han anser att vissa tyska och norska kliniker gör.

– Världen över är kollegor helt överens om att det här är fullständigt onödiga behandlingar. Frågar du mig handlar det om ett antal enskilda kollegor i Tyskland och Norge, som skor sig på människors ohälsa.

– Det är ju så att har man haft borrelia, eller säg mässlingen, finns antikroppar kvar i blodet resten av livet. Det är alltså antikroppar ett sånt här tyskt prov indikerar, och det är inte samma sak som att man är sjuk.

– Man kan också få skador i kroppen efter en behandlad borreliainfektion och de kan ge långvariga symtom. Det är dessa de anser sig behandla i Tyskland, med halvårsvisa eller årsvisa jättehöga doser av något bredspektrum-antibiotika.

Tyvärr finns det enligt Göran Stenlund också patientföreningar och grupper i Sverige som driver de här teserna och underblåser dem.

Fotnot 1: Göran Stenlund är inte inblandad i utredningen kring Irma Zunkos sjukdomstillstånd. Han har intervjuats enbart i sin roll som expert på infektionsfrågor.

Fotnot 2: Enligt Victoria och Tommie Zunko har Irma aldrig tidigare behandlats för en borreliainfektion. Hon har aldrig haft ett synligt fästingbett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om