Han har precis fyllt 40 när han om fyra år checkar ut som nybakad ämneslärare från Mälardalens högskola. Men åldern bekommer honom inte det minsta, tvärtom.
– Jag tycker det är bra att ha arbetslivserfarenhet när man jobbar som lärare.
Mats har jobbat i 15 år som journalist, och då främst som sportjournalist på bland annat Västerås Tidning, Eskilstuna-Kuriren, Avesta Tidning och senast på Folket. När den sistnämnda drog ner på utgivningen till en dag i veckan förlorade han jobbet.
– Jag säger inte att det var en välsignelse att få sparken men jag hade i alla fall trampat runt där i tio år och funderade på vad jag skulle göra framöver.
– Jag tajmade det väl för jag var på väg in i pappeldighet precis då.
Efter den tiden var han tvungen att fatta ett beslut om framtiden: ville han fortsätta som journalist, hamna i vikariebranschen och kanske börja pendla till Stockholm? Mats och hans fru hade precis rotat sig i Torshälla med hus, ny bil och två små barn. I det läget satte han sig ner och gjorde en lista, ("en programförklaring") på saker han var bra på, uppgifter han skulle kunna tänka sig att jobba med ... Det resulterade i lärarprogrammet vid MDH.
Kanske spelade det också roll att han är uppväxt i en lärarfamilj?
Mats säger att lärare i mycket påminner om journalister.
– Det handlar om att informera och förse andra med kunskap, att lära eleverna se att det inte alltid bara finns ett svar.
– Om man ser mottagarna så blir det också en annan diskussion, man ser om de blir glada, förbannade eller är likgiltiga. För en journalist försvinner 80-90 procent av allt du skriver i någon slags tystnad.
Mats har fördelen att inte dras med några gamla studieskulder. Just därför känns det okej att ta studielån och komplettera dem med inkomster som frilansjournalist. Men visst är det lite surt att behöva gå ner tiotusen i lön per månad, för så stor skillnad är det mellan inarbetad journalistlön och ingångslönen för en lärare.
– Men man får anpassa sig, säger han enkelt.
Arbetsmarknaden för lärare ser god ut, det saknas många behöriga lärare.
– Men hade jag bara sett enbart till arbetsmarknaden hade jag nog blivit lots istället för där var behovet som störst när jag bytte spår.
Mats säger att det hade varit läskigare att omskola sig till plåtslagare eller något annat väsensskilt från journalistiken. Att blir språklärare upplever han snarast som en glidning i sidled för att använda ett sportuttryck.
Våren 2018 blir Mats klar som lärare.
– Då är mina egna barn i skolåldern, det tror jag är en fördel.
Något som kan skapa lite ångest hos Mats är vetskapen om att det krävs mycket mer än att bara vara en god pedagog som lärare.
– Ibland kan jag tycka att det måste vara världens svåraste jobb. Det handlar inte bara om att tala om att "så här är det" utan det bygger nästan lika mycket på den sociala biten med relationer och så.