Gudrun Luthman är chef för biståndsenheten, område för funktionsnedsatta, på Eskilstuna kommuns vuxenförvaltning. Hon är själv inte inkopplad på fallet Kristin Nordström och är dessutom av sekretess förhindrad att kommentera ett specifikt ärende. Men hon lyssnar och kommenterar spontant:
– Kanske skulle vi behöva ta ärendet ett varv till. Det låter som det kan ha blivit en miss i kommunikationen här.
Gudrun Luthman förklarar att ledsagning beviljas efter individuella behov, med syftet att bryta isolering på grund av funktionshinder, ge möjlighet till deltagande i fritidsaktiviteter, kulturliv och annat, i huvudsak på hemmaplan. De funktionshindrade ska med ledsagarservice ges möjlighet att leva som de flesta andra i samhället.
Det låter som att Kristin Nordström borde kvala in för ett beviljande?
– Så kan det låta, utan att veta mer om ärendet. Men LSS är inte en helt enkel lag att komma in i, och att vara blind är egentligen inget skäl i sig att få service. Men alla ska känna sig juste bemötta och ingen blir övergiven av kommunen bara för att man får ett negativt LSS-beslut.
Gudrun Luthman berättar också att ledsagning kan sökas och beviljas på två sätt; antingen via LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, eller via Socialtjänstlagen. Det senare alternativet är lite enklare och kräver inte intyg, men tjänsten kostar i stället 300 kronor i timmen (inkomstbeprövat).