– Jag jobbar själv i S:t Eskils gymnasium och kommunen har sålt ut gräs- och grusplaner tidigare så att vi fått mindre och mindre ytor för hälsa och idrottslektioner, säger Jan Svensson som sitter för Liberalerna i stadsbyggnadsnämnden.
– Att nu ta in ytterligare nästan 300 elever på samma yta är inte bra, och jag vet inte om det kommer att fungera rent tekniskt.
Det stadsbyggnadsnämnden tog ställning till under onsdagens möte är ett förhandsbesked om tidsbegränsat bygglov för ny skolbyggnad på grusplanen intill Gymnastikgatan på S:t Eskils skolgård. Skolan ska inrymma cirka 270 elever i årskurs 7–9.
Lokalerna ska inrymmas i en temporär modulbyggnad. Planen är i dagsläget att skolan endast ska vara i bruk i tre år, i avvaktan på att andra, permanenta nya skolor byggs i Eskilstuna.
Även detta vänder sig oppositionen emot.
– Det här är en unik och fin gammal skolmiljö, säger Joel Hamberg, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.
– Modulbyggnaderna, som blir flera meter högre än detaljplanen tillåter, kommer att störa den fina stadsmiljön som är väldigt omtyckt. Och trots att majoriteten säger att det är en tillfällig lösning är vi oroliga för att den blir permanent. Det har vi sett på andra ställen i kommunen.
V anser också – trots att partiet ingick i majoriteten när beslutet om Faktoriet togs – att det inte är bra att unga barn går i skolan för nära centrum med allt som kan locka där.
Sarita Hotti (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande, håller till viss del med om att moduler inte passar in i miljön.
– Hade det handlat om ett permanent bygglov hade situationen varit en helt annan, säger hon. Då hade vi behövt ställe betydligt högre krav på gestaltningen. Men att paviljongerna inte passar in egentligen borgar för att det verkligen blir en tillfällig lösning.
Utöver L och V var Miljöpartiet och Kristdemokraterna emot skolbygget på S:t Eskils skolgård. Sverigedemokraterna la sin röst på majoritetens förslag.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jari Puustinen (M) välkomnar beslutet.
– Det betyder att vi nu kan fullfölja våra planer. Jag hoppas att spaden kan vara i jorden före årsskiftet. Skolan ska vara klar till höstterminen 2017.