Jimmy Jansson (S): "Det löser inte problemet men vi måste följa lagen"

Tidigare i veckan slog polisen i Eskilstuna till mot en plats längs Folkestaleden där en grupp EU-migranter tillfälligt skapat en boplats. Men vad händer när de tvingas flytta?

Foto:

Eskilstuna2016-03-25 09:15

Runt 35 personer hade slagit läger vid Folkestaleden. De temporära bostäderna på platsen bestod främst av husvagnar och små skjul.

Nu är platsen övergiven. Men kvar finns flera skjul. Här finns också stolar, rester från eldstäder, bildäck och en hel del skräp.

– Formellt sett är det den som skräpat ner som är ansvarig för sitt skräp, men jag tror inte att de kommer att ta hand om det så det blir upp till markägaren, vilket i det här fallet är kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Skräpet måste i alla fall bort – och det så fort som möjligt, anser han.

– Det ska inte vara ett skräpupplag. Men det lär väl ta några dagar innan vi kan få bort det.

Det är inte första gången som EU-migranter uppmanas att flytta på sig. Temporära bosättningar har funnits på ett flertal platser runtom i Eskilstuna de senaste åren.

Gång på gång uppmanas de boende att självmant flytta på sig för att slippa att avvisas. I stället hänvisas de till vanliga campingplatser.

Boplatserna är olagliga eftersom de är mer eller mindre permanenta. Därmed omfattas de inte av allemansrätten som tillåter tältning i något enstaka dygn.

Långvarig camping på annans mark är otillåtet, straffbart och kan medföra skadeståndsskyldighet om inte markägaren gett sitt samtycke.

Något samtycke har de som hade bosatt sig vid Folkestaleden inte fått från markägaren och därför får de alltså inte vara kvar.

Efter polisens tillslag mot bosättningen i tisdags har EU-migranterna flyttat på sig. Några av husvagnarna återfinns på en annan plats utanför stan.

Enligt Jimmy Jansson har EU-migranterna fått många tillsägelser från kommunen – men inte hörsammat dem.

– Då hamnar det till sist hos polisen, säger han.

Och när polisen var ute på boplatsen vid Folkestaleden i tisdags skrevs polisanmälningar om brott mot ordningslagen.

Kommer det här att lösa problemet? Finns det inte risk att man skjuter problemet framför sig?

– Nej, det löser inte problemet. Det kommer att fortsätta att vara människor som letar efter platser att bo på. Men som kommun måste vi följa lagen.

Vart ska EU-migranterna ta vägen?

– Det finns inget bra svar på den frågan. Men Eskilstuna kommun har formellt inget ansvar för att erbjuda EU-medborgare som kommer hit bostad. Om det inte handlar om risk för liv och hälsa, till exempel att det finns risk att någon fryser ihjäl, säger Jimmy Jansson.

– Vi har bostadsbrist i Eskilstuna och vi kan inte skapa gräddfiler för vissa, fortsätter han.

Nu vill kommunen göra det svårare för folk att skapa illegala bosättningar.

"Vi vill se om lokala ordningsstadgan kan revideras så att camping utanför detaljplanelagt område förbjuds", skriver Jimmy Jansson på sin blogg.

Att införa ett förbud mot tiggeri är dock inget alternativ för kommunens del.

– Kommunen har ingen laglig rätt att förbjuda tiggeri. Den frågan ligger på riksdagens bord.

Däremot anser Jimmy Jansson att kommunen på olika sätt kan göra det svårare att bosätta sig på olovliga platser.

– Vi vill inte lägga hur mycket resurser som helst på det men det kan handla om att sätta ut betongklumpar för att försämra tillgängligheten, säger han.

– Det är väl ingen som vill att människor ska behöva tigga, men hur får man människor att sluta tigga? Det är hemländernas ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om