Karin Ernryd Brodén och hennes make Erik bor i både Eskilstuna och i Delsbo i Hälsingland. I söndags var de på Karins familjegård Hagnesta precis norr om E 20 i Eskilstuna, när en älgkalv plötsligt stapplade in i deras liv. Något som Hela Hälsingland var först med att rapportera om.
– Den kom vinglandes vid lunchtid, från ett buskage precis efter den lilla bron över E 20, där vi har ett gammalt vagnslider. Han gick fram till byggnaden och damp ner där vid husväggen, berättar Karin.
De konstaterade snabbt att älgkalven var både utmärglad och ensam, och tog kontakt med personal på Järvzoo i Järvsö, ett zoo de ofta besöker då det ligger ganska nära Delsbo. Zoopersonalen uppmanade dem att vänta in älgkon, som sannolikt letade efter sin kalv, men någon älgko kom aldrig. Då beslöt sig familjen Brodén för att göra en insats för att rädda kalvens liv.
– Det finns kanske de som tycker att vi borde låtit naturen ha sin gång, men vi ville göra ett försök, förklarar Karin Ernryd Brodén.
I samråd med Järvzoo införskaffades lammnäring, och därefter vidtog flaskmatning – varannan timme, dygnet runt.
– Medan min mamma for iväg efter lammnäringen försökte vi få i honom vatten. Man verkligen kände på skinnet hur uttorkad han var. Och Erik gjorde i ordning en av hästboxarna och bar in honom i den. Sen blev det ren tvångsmatning första dygnet, han orkade knappt svälja, berättar Karin.
Lammnäringen hade effekt. Dagen därpå var Brownie, som parets tvillingdöttrar snabbt döpte honom till, betydligt piggare. Fortfarande stapplig och medtagen, men på benen och även en smula verbal.
– Då tog vi ut honom på en promenad, och vi såg hur han blev piggare för varje timme.
Vilda djur ska emellertid inte bo på gårdar, och Järvzoo sa sig villiga att ta emot Brownie. Vid det laget hade familjen fäst sig så pass vid älgkalven att de inte hade mage att ta honom i hästsläpet upp till Hälsingland. I stället inredde Erik Brodén, som är musiker, sin turnébil, en Chevrolet Transport. Brownie placerades där bak, och resan upp mot Hälsingland tog sin början. 35 mil.
Älgkalven hade dock vissa synpunkter på komforten och bristen på sällskap där bak i bilen.
– Han gick omkring där bak, och hela vägen upp till Enköping testade han sina röstresurser. Rejält. Men sen flyttade jag bak, och då gick det bättre. Till slut gick han upp i mitt knä och la sig, berättar Karin Ernryd Brodén.
Under hela resan satt hon och maken Erik och hoppades på att de inte skulle bli stoppade av polisen, för hur i hela helskotta skulle de förklara älgen i bilen? Men de klarade sig.
En intressant episod hann ändå utspela sig på en rastplats längs vägen.
– Vi försökte parkera så långt bort som möjligt, men det var ett par i en husbil som såg min man göra i ordning nappflaskan. Och det är en rätt stor nappflaska, kan jag säga. Och så öppnade han dörren och älgen stack ut huvudet, det måste ha sett riktigt roligt ut, skrattar Karin.
Nu befinner sig Brownie på Järvzoo i Järvsö, och får det bästa tänkbara omhändertagandet. Vad som kommer hända med honom är inte bestämt än, men han har fått titeln "Mr." i alla fall.
– Tvillingdöttrarna döpte ju honom till Brownie, men i år ska visst alla djurungar på Järvzoo heta på M, så nu heter han Mr. Brownie.
Blir älgen kvar på zoo kommer familjen garanterat hälsa på honom regelbundet. Saknaden är redan stor.
– Oh ja! Döttrarna var jätteduktiga när vi lämnade honom, och sa 'hej då, vi ses igen'. Men min man brast totalt (skratt).
Karin Ernryd Brodén förstår att det finns de som tycker att familjen gjorde fel som ingrep i det vilda djurets liv, och att de borde ha låtit honom vara. Själv tycker hon att de gjorde rätt.
– Det var helt klart värt det, och jag skulle lätt göra samma sak igen.