Bedragaren som utger sig för att vara läkare har inte dragit ner på takten trots Region Sörmlands och polisens varning.
Bluffläkaren har bland annat kallat sig "Johan Lundgren" och falskeligen uppgett att han ringer från vårdavdelningar på Mälarsjukhuset, bland annat från medicinavdelningen.
Han påstår sig ha tillgång till journaler och medicinlistor och kan erbjuda undersökningar i närtid. Han upplevs som kunnig, artig och vältalig.
Det enda syftet med samtalet är dock att få tillgång till inloggningsuppgifter – och i slutänden den uppringdes pengar.
Två som nu har egna erfarenheter av det som Region Sörmland varnat för är Kerstin Forsell och Lars-Erik Lundgren som bor vägg i vägg i ett stort hus i Kvicksund.
Kerstin blev kontaktad i fredags och Lars-Erik i lördags.
Lars-Eriks uppringare kallades sig "Johan Thorslund", förmodligen för att Lars-Erik själv heter Lundgren, och utgav sig för att vara överläkare
– Han betonade att Thorslund stavas med h.
Lars-Erik berättar att läkaren som var "utomordentligt artig" sade att han tittat i journalen och kommit fram till att det vore bra med en hälsokontroll.
– Jag blev lite fundersam för det inte så det brukar gå till, säger 84-åringen.
Nästan nio minuter in i samtalet var Lars-Erik Lundgren övertygad om att den uppringande mannen var den "bluffläkare" det varnats för.
– Jag sa att det här tror jag inte riktigt på, och knäppte av samtalet.
Vad tycker du om att det här händer?
– Det är hemskt.
Lars-Erik säger att han strax innan samtalet hade läst om bluffläkaren på ekuriren.se och att han således var aningen förberedd. Han hade dessutom kännedom om grannen Kerstins samtal med bluffläkaren.
– Kerstin var på gränsen till skärrad när hon berättade om det här samtalet. Jag sa till henne att "pass upp det där är en bluff", säger Lars-Erik innan vi går över till nämnda Kerstin.
Kerstin Forsell öppnar ytterdörren och knäpper av Radiosportens sändning. Det doftar nybryggt kaffe på den inglasade verandan där hon ställt fram en nybakad sockerkaka på bordet.
– Jag skulle få komma till en specialistläkare på sjukhuset. De skulle gå igenom allting, medicin och röntgen. Det skulle ta några timmar, säger Kerstin och tystnar.
Trodde du på honom?
– Ja först gjorde jag det. Han pratade så där fint som vissa läkare gör. Och jag har mött andra läkare som är så där tillmötesgående och snälla. Den här sa också att han hade min medicinlista men sen började han svamla om att jag skulle plocka fram någon dosa, som man har på banken. "För du har väl det", frågade han, berättar Kerstin.
Nu tillhör dock Kerstin Forsell den grupp av främst äldre som inte tagit det digitala steget fullt ut.
– Jag klarar mig bra ändå, säger hon bestämt.
Hon har varken bankdosa eller bank-id och är därmed i det närmaste immun mot här typen av bedrägerier. I samma sekund som bedragaren insåg det avslutade han samtalet utan krusiduller.
– Han sa något mer sen tryckte han bort mig. Då hade vi säkert pratat i 20 minuter.
Samtalet i allmänhet och den abrupta avslutningen i synnerhet gjorde henne fundersam.Och under fredagskvällen gnagde tankarna.
Dagen därpå, i lördags vid 11 när hon och Lars-Erik sammanstrålade för den dagliga fika-ritualen berättade Kerstin om det som hänt. Lars-Erik kontrade med att han just hade läst om det.
– Och sen fick Lars-Erik ett samtal strax efter, säger hon.
Vad tänker du om det här?
– Det är otäckt för folk som är äldre, de blir ju rädda när de håller på och ringer så där, säger Kerstin.
Lars-Erik funderar på om det är värt att polisanmäla. De har båda läst om fenomenet och vet att det en anmälan sannolikt skulle läggas ner i samma stund som den kommer in.
Ingen av dem har heller förlorat några pengar.
Kanske kan Lars-Erik Lundgrens uppmaning – "pass upp det är en bluff" – bli en klassiker.
Hans eget tips till den som blir uppringd av "bluffläkare Johan" eller andra potentiella bedragaralias.
– För helskotta, svara inte på några frågor. Ringer Johan Thorslund, med h, eller någon annan från sjukhuset och vill erbjuda en hälsoundersökning, tryck av telefonen.