Klädbytardagen – från t-shirts till lyxplagg

Den 23 november är det återigen dags för närmare tvåtusen plagg att byta ägare.

Klädbytardagen på ReTuna har blivit en av landets största. I år fyller evenemanget tio år.

Klädbytardagen på ReTuna har blivit en av landets största. I år fyller evenemanget tio år.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2019-10-17 19:05

Klädbytardagen på ReTuna har blivit en av landets största och ett givet val för klädintresserade som vill uppdatera garderoben utan att lämna klimatavtryck. Samtidigt har det tioårsjubilerande evenemanget utvecklats till ett uppskattat socialt event. Konceptet, att man tar med sig max fem hela och rena plagg eller skor och gratis byter till sig det som faller en i smaken, är oförändrat.

– Vi brukar få in stor bredd, från slitna band-t-shirts till lyxplagg med lapparna kvar, säger Anna-Maria Hilborn, lärare på återbruksutbildningen Recycle Design som arrangerar.

Besökare uppmanas att ha rådande säsong lite extra i åtanke när man rensar garderoben därhemma.

– Nu satsar vi på höst- och vinteroutfits. Det får gärna inkludera nyårsblåsan, glitter och glamour säger vi aldrig nej till, säger läraren Alex Fridunger, som precis som Anna-Maria arbetar ideellt med klädbytardagen.

Redan på morgonen, när de första köande släpps in genom portarna, finns ett digert utbud att botanisera i. Det består av icke valda plagg från föregående år i kombination med sådant som tidigare lämnats in på återbruksgallerian. Allt eftersom nya besökare anländer uppdateras klädställningarna. Ett trettiotal volontärer sorterar och hänger upp efter kategorier, exempelvis skjortor eller klänningar.

– Det är en beskrivning av vad kläderna är, inte vem de är för. Förhoppningen är att det kommer en härlig snubbe som gärna vill ha en finklänning. Vissa har blivit provocerade av att vi inte könar plaggen, men det är en vanegrej, menar de.

Klädbytardagens syfte är att ge kläderna en längre livslängd och många deltagare uttrycker en vilja att minska sina klimatavtryck.

– Det är ett aktivt sätt att arbeta mot det nuvarande konsumtionssamhället. Byteshandel är en av många saker man kan göra som individ. Man ser direkt att någon bär på tröjan som man lämnat in, plagget får nytt liv, säger Alex.

Den ekonomiska aspekten ska inte heller förringas.

– Jag har helt ärligt slutat handla kläder och uppdaterar garderoben här två gånger om året. Jag köper underkläder och strumpor, det är allt. Det är en extrem ekonomisk vinst, säger Anna-Maria nöjt.

Slutligen beskriver båda dagen som festlig och trevlig.

– Vi skapar sociala rum som inte är kommersiella.

– Folk hänger och pratar med främmande människor i omklädningsrummet: "Va snygg den var på dig" eller "om du inte vill ha den, skulle jag kunna få prova den då?". Det är varmt och mysigt och fint att se.

Era bästa tips för en riktigt lyckad dag?

– Veteranerna kommer tidigt, går en vända, provar, tar en fika och går en runda till. Låt det ta tid och känn efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om