Restaurangutbildning med win-winupplÀgg

Kockskola pĂ„ dagen – restaurang och nattklubb pĂ„ kvĂ€llen. Det Ă€r frukten av ett samarbete dĂ€r vuxenutbildningsföretaget Astar flyttat in i BiffGrill & GrĂ€ndens lokaler i Eskilstuna. "Det hĂ€r Ă€r win-win för bĂ„da parter", sĂ€ger restaurangĂ€garen Göran Pettersson.

Kockeleven Samavia Mahmood serverar jordÀrtskockssoppa till lÀraren Stefan MÄrtensson.

Kockeleven Samavia Mahmood serverar jordÀrtskockssoppa till lÀraren Stefan MÄrtensson.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-05-21 20:12

Köket pÄ en nattklubb anvÀnds företrÀdesvis kvÀllstid och stÄr dÀrmed outnyttjat flertalet av dygnets timmar. Det var nÄgot som hotell- och restaurangentreprenören Göran Pettersson ville Àndra pÄ.

– Det Ă€r ett resursslöseri och samtidigt skriker branschen efter utbildad arbetskraft. Vi sĂ„g en möjlighet att ha belĂ€ggning Ă€ven dagtid och med en vettig verksamhet som vi kan dra stor nytta av framöver.

BiffGrill & GrÀndens Àgare Göran Pettersson hoppas att samarbetet med Astar och yrkesutbildningen Àven ska bidra till att höja branschens renomé vad gÀller seriositet.
BiffGrill & GrÀndens Àgare Göran Pettersson hoppas att samarbetet med Astar och yrkesutbildningen Àven ska bidra till att höja branschens renomé vad gÀller seriositet.

Sedan ett par veckor tillbaka har flera yrkesutbildningar, i regi av ThorengruppenĂ€gda Astar, flyttat in i BiffGrill & GrĂ€ndens lokaler. 

– I stĂ€llet för att dutta pĂ„ och köra luncher och dagens rĂ€tt, vilket vi ocksĂ„ gjort, sĂ„ kĂ€ndes det hĂ€r lite mer spĂ€nnande. Det blir ett mer hĂ„llbart nyttjande av lokalerna och det blir lite skarpt lĂ€ge för eleverna dĂ€r de fĂ„r jobba i ett riktigt restaurangkök, sĂ€ger Göran Pettersson.

Under dagtid upplÄts BiffGrill & GrÀndens kök till Astars yrkesutbildningar. "Ett win-win för bÄda parter", sÀger restaurangÀgaren Göran Pettersson.
Under dagtid upplÄts BiffGrill & GrÀndens kök till Astars yrkesutbildningar. "Ett win-win för bÄda parter", sÀger restaurangÀgaren Göran Pettersson.

Stefan MĂ„rtensson, utbildningsansvarig och lĂ€rare pĂ„ Astar, ser mĂ„nga fördelar med upplĂ€gget. 

– Just nu erbjuder vi upphandlade utbildningar med inriktning mot restaurang respektive lokalvĂ„rd mot Arbetsförmedlingen. Dessutom har vi flera elever som gĂ„r bageri- och kockutbildning genom Komvux i lokalerna, sĂ€ger han.

Kockeleven Samavia Mahmood serverar jordÀrtskockssoppa till lÀraren Stefan MÄrtensson.
Kockeleven Samavia Mahmood serverar jordÀrtskockssoppa till lÀraren Stefan MÄrtensson.

Astars restaurangutbildning har funnits i Eskilstuna sedan 2017 – först i lokaler pĂ„ VĂ€sterĂ„svĂ€gen, dĂ€refter pĂ„ GustafsvĂ€gen.

– Vi satt med utgĂ„ende hyreskontrakt och nĂ€r det stod klart att byggnaderna i det gamla slakthusomrĂ„det skulle rivas tog vi kontakt med Göran Pettersson. 

– Nu har vi fĂ„tt vĂ€ldigt bra lokaler att bedriva utbildning i och det Ă€r nĂ„got som uppskattas av vĂ„ra elever. Klassrum Ă€r bra, men det slĂ„r inte att fĂ„ öva i verkligheten.

Förutom ett vĂ€lkommet tĂ€ckningsbidrag för lokalerna ser Göran Pettersson flera fördelar med samarbetet. 

– Det hĂ€r Ă€r en bransch som skriker efter utbildade kockar och efter pandemin har det blivit Ă€nnu svĂ„rare att rekrytera. Genom att ha utbildningar i vĂ„ra egna lokaler blir ocksĂ„ nĂ€rheten till praktikplatser kortare. 

Kockeleven Kelly Eriksson Rodriguez stannar till för att fÄ förrÀtterna besiktade av lÀraren Mathias Lager.
Kockeleven Kelly Eriksson Rodriguez stannar till för att fÄ förrÀtterna besiktade av lÀraren Mathias Lager.

Göran Pettersson har sjÀlv flera verksamheter som bÄde kan ordna praktikplatser och dra nytta av de nya yrkesutbildningarna.

– Ju lĂ€ngre samarbetet gĂ„tt desto mer har jag förstĂ„tt vilken win-win-samverkan det finns i detta. Vi Ă€r stĂ€ndigt i behov av kockar som kan jobba extra och om nĂ„gon Ă€r ett guldkorn kanske vi erbjuder arbete efter avslutad utbildning, sĂ€ger Göran Pettersson.
 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!