Köket pÄ en nattklubb anvÀnds företrÀdesvis kvÀllstid och stÄr dÀrmed outnyttjat flertalet av dygnets timmar. Det var nÄgot som hotell- och restaurangentreprenören Göran Pettersson ville Àndra pÄ.
â Det Ă€r ett resursslöseri och samtidigt skriker branschen efter utbildad arbetskraft. Vi sĂ„g en möjlighet att ha belĂ€ggning Ă€ven dagtid och med en vettig verksamhet som vi kan dra stor nytta av framöver.
Sedan ett par veckor tillbaka har flera yrkesutbildningar, i regi av ThorengruppenÀgda Astar, flyttat in i BiffGrill & GrÀndens lokaler.
â I stĂ€llet för att dutta pĂ„ och köra luncher och dagens rĂ€tt, vilket vi ocksĂ„ gjort, sĂ„ kĂ€ndes det hĂ€r lite mer spĂ€nnande. Det blir ett mer hĂ„llbart nyttjande av lokalerna och det blir lite skarpt lĂ€ge för eleverna dĂ€r de fĂ„r jobba i ett riktigt restaurangkök, sĂ€ger Göran Pettersson.
Stefan MÄrtensson, utbildningsansvarig och lÀrare pÄ Astar, ser mÄnga fördelar med upplÀgget.
â Just nu erbjuder vi upphandlade utbildningar med inriktning mot restaurang respektive lokalvĂ„rd mot Arbetsförmedlingen. Dessutom har vi flera elever som gĂ„r bageri- och kockutbildning genom Komvux i lokalerna, sĂ€ger han.
Astars restaurangutbildning har funnits i Eskilstuna sedan 2017 â först i lokaler pĂ„ VĂ€sterĂ„svĂ€gen, dĂ€refter pĂ„ GustafsvĂ€gen.
â Vi satt med utgĂ„ende hyreskontrakt och nĂ€r det stod klart att byggnaderna i det gamla slakthusomrĂ„det skulle rivas tog vi kontakt med Göran Pettersson.
â Nu har vi fĂ„tt vĂ€ldigt bra lokaler att bedriva utbildning i och det Ă€r nĂ„got som uppskattas av vĂ„ra elever. Klassrum Ă€r bra, men det slĂ„r inte att fĂ„ öva i verkligheten.
Förutom ett vÀlkommet tÀckningsbidrag för lokalerna ser Göran Pettersson flera fördelar med samarbetet.
â Det hĂ€r Ă€r en bransch som skriker efter utbildade kockar och efter pandemin har det blivit Ă€nnu svĂ„rare att rekrytera. Genom att ha utbildningar i vĂ„ra egna lokaler blir ocksĂ„ nĂ€rheten till praktikplatser kortare.
Göran Pettersson har sjÀlv flera verksamheter som bÄde kan ordna praktikplatser och dra nytta av de nya yrkesutbildningarna.
â Ju lĂ€ngre samarbetet gĂ„tt desto mer har jag förstĂ„tt vilken win-win-samverkan det finns i detta. Vi Ă€r stĂ€ndigt i behov av kockar som kan jobba extra och om nĂ„gon Ă€r ett guldkorn kanske vi erbjuder arbete efter avslutad utbildning, sĂ€ger Göran Pettersson.