Kockstjärnan slipade på finalformen

Han drev företag redan i gymnasiet, och gick som lärling bredvid mästarna innan han ens var myndig. Nu är han 21 och aspirerar på titeln Årets kock. Under onsdagen gästade Jonathan Kasche sin gamla skola.

Foto: Fotograf saknas!

Eskilstuna2016-02-03 17:00

– När jag själv gick här kändes det coolt att träffa kockar från Stockholm, minns Hållstasonen.

Det kan låta kaxigt att säga så, eftersom han själv numera jobbar på ansedda Lilla Ego, men självgod är det minsta Jonathan Kasche är. Snarare strålar han av ödmjukhet, och verkar otroligt lugn trots att han kan nå ett av sina livsmål om bara någon vecka – att bli Årets kock.

– Tar jag hem tävlingen tror jag att jag blir den yngsta Årets kock någonsin, säger han.

Det var just den stundande finalen som förde honom till Rinmangymnasiets restaurangkök. Förvisso träffade han dagens restaurangelever, för att inspirera och lära ut, men han nördade även ner sig i sitt finalrecept och slipade på detaljerna inför avgörandet den 11 februari.

Receptet är halvhemligt, berättar han, men klart är att rätterna som ska lagas är två: hälleflundra/kungskrabba samt rådjurssadel.

– Många hade nog gissat på att vi skulle laga kyckling, och kungskrabba hade jag själv inte ätit så mycket innan... så det var bara att ta hem och prova, säger han.

Att han valde Rinman som övningskök berodde på att han ville ha ett kök som inte kändes för hemma.

– Det är alltid bra att komma till ett nytt, där man inte är annars.

Jonathan Kasche har gjort kometkarriär i restaurangbranschen, och med sina 21 år är han alltså Årets kock-finalens yngsta deltagare. Det är dock inget som får honom att tvivla på sig själv, tvärtom är han rätt van vid att de flesta andra på hans nivå är äldre än honom.

– Jag kan ibland beundra dem som är 30-35 och orkar köra så här hårt, säger han.

En av dem som kom för att träffa Jonathan Kasche i restaurangköket under onsdagen var hans gamla lärare och mentor från skoltiden, Elisabeth Engström. Jonathan själv håller henne som en av sina förebilder, och respekten verkar ömsesidig.

– Det är nog bara en på 50 000 som klarar det som han har klarat, säger Elisabeth Engström.

Finalen i Årets kock avgörs i Annexet i Stockholm den 11 februari. Finalisterna är åtta till antalet, och Lilla Ego har faktiskt två kockar till i final utöver Jonathan. En titel skulle givetvis betyda mycket för restaurangen.

– Lilla Ego har alltid fullbokat tre månader i förväg, men det gäller att ta sådana här titlar för att hålla sådant uppe, säger Jonathan Kasche.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om