Annika Tjernström, Eskilstuna kommuns HR-direktör, kände viss oro inför årets medarbetarundersökning.
– Med tanke på förutsättningarna trodde jag att vi skulle få se försämringar, säger hon. Kommunen har ju haft stora utmaningar, med bland annat tuffa effektiviseringar, de senaste åren.
Kommundirektör Pär Eriksson var också fundersam:
– När jag tänker tillbaka inser jag att vi har tagit emot 600 nya förskolebarn och elever, till stor del nyanlända. Samtidigt har vi fortfarande hög arbetslöshet och social oro i flera bostadsområden och ekonomin har varit mycket kärv.
– Utifrån det är jag naturligtvis glad över resultatet. Det visar att organisationen står robust, även om vi har en del att arbeta med.
Det är femte året som medarbetarenkäten genomförs i nuvarande form. I redovisningen av resultatet används färgerna grönt, gult och rött. Grönt står för bra, gult för okej och rött för kritisk zon.
Grönt dominerar i Eskilstuna. Särskilt bra betyg får kommunen för socialt klimat, lärande i arbetet och återkoppling.
Rött blir det för två områden – arbetsrelaterad utmattning och de mål som sätts upp. Arbetsrelaterad utmattning har ökat sedan den senaste undersökningen gjordes 2014. När det gäller målen gäller de anställdas missnöje främst om de är realistiska och påverkningsbara.
När samtliga parametrar vägs samman hamnar Eskilstuna kommun på exakt samma nivå som 2014.
I samband med medarbetarenkäten brukar kommunen också dela ut pris till enheter som lyckats nå riktigt fina resultat.
Bästa resultat fick i år en enhet som arbetar med boendestöd till personer med psykisk ohälsa – boendestöd 2, enhet 5, socialpsykiatri inom vård- och omsorgsförvaltningen där Carola Blomqvist är enhetschef.
– Vi arbetar rehabiliterande och motiverande med brukare i ålder 18–65 år i deras hem, berättar hon.
– Det här känns förstås jättebra för vi har verkligen arbetat hårt det här året. För mig handlar det om att vara lika delaktig som mina medarbetare, att vara tydlig, föregå med gott exempel och skapa förutsättningar för arbetsglädje.
Ekonomiprogrammet med inriktning företag på Rekarnegymnasiet fick pris för högst hållbart medarbetarengagemang.
Priset är på 10 000 kronor som ska användas för att utveckla arbetet och medarbetarna.
– Det är viktigt att lyfta goda exempel, säger Annika Tjernström.