Ämnet belysning engagerar. Synpunkterna kring mörka stråk, brister i belysningen och trasiga lampor som inte byts ut har fortsatt komma in till tidningen efter artiklarna om ljussättning av staden och om kritik mot att den vardagliga belysningen har brister.
Flera röster höjs kring att Fristadstorget upplevs för mörkt och otryggt, den vackra ljussättningen till trots.
– Det är alldeles för mörkt framför Stadshuset. Att efter mörkrets inbrott komma från gågatans ljus på respektive sida om torget gör att det känns som att ”allt ljus slocknat”. Man ser ej ansiktet på en person som man möter. Att det finns mönster som ser lite kul ut hjälper ej att öka tryggheten när man passerar torget, säger läsare.
Andra påtalar problemet att medan gatorna i centrum är väl upplysta upplevs gång- och cykelbanor på flera håll som helt mörklagda.
Andreas Holking är verksamhetschef för avdelning stadsmiljö på kommunens gatuavdelning. Han blir glad över ljusdesignern Marianne Linds beröm av Eskilstunas ljussättning. Och han blir ännu gladare när han hör att Eskilstunaborna engagerar sig och har synpunkter kring belysningen.
– Det är jättebra att människor rapporterar fel och tycker till. Eskilstunas gatubelysning består av 22 500 belysningspunkter. Även om vi har lokala entreprenörer som hjälper oss med underhållet av belysningen, och inte ett Stockholmsföretag som påstods i en artikel tidigare i veckan, så är vi beroende av att invånarna hör av sig och berättar när något inte funkar.
– Det kan man göra väldigt enkelt i kommunens app.Och vi vill ha så många felanmälningar som möjligt. Tillsammans med de felronderingar vi gör två, tre gånger om året när vi åker runt och kollar belysningen är invånarnas rapporter och synpunkter guld värda. Det gör att vi kan åtgärda fel och brister så snart det går. Det är hopplöst för oss som jobbar dagtid att hålla koll på lampor överallt.
– Mejla inte mig bara, skrattar Andreas Holking, gör anmälan via Eskilstuna Direkt så får du återkoppling om att vi tar tag i saken.
Han betonar att ämnet belysning är stort och brett och spänner över flera av kommunens olika avdelningar – med ett gott samarbete över gränserna. Nya förbättringar och lösningar är ständigt på gång i takt med att ny teknik gör det möjligt.
Det stora projektet på kommunens belysningsagenda just nu är ett nytt styrsystem; hur lampor tänds och släcks.
– Det finns mycket att göra för att förnya, effektivisera och förbättra belysning ur olika aspekter, miljön inte minst. Och det här är diskussioner och arbeten som pågår hela tiden. Självklart är ljusföroreningar något vi kontinuerligt tittar på, i val av ljusstyrkor och typ av ljus och lampor. På sikt ska till exempel all belysning bytas till LED.
Han har också full förståelse för att såväl Fristadstorget som gångvägar kan upplevas mörka, och det pågår ständigt ett arbete för att centrummiljön ska upplevas tryggare via smarta och kreativa idéer. Vissa perioder har dock kommunen haft problem med tändning och släckning av belysning över torget.
– Man måste ständigt fundera på hur tryggheten i kombination med utseende och trivsel kan förbättras med ljus. Planterade träd längs en gata skapar skönhet och trivsel, men när träden växer upp skymmer de lamporna och gör stråket otryggt för fotgängare och cyklister.