Kommunen vill få bort helrör och ölhinkar från Eskilstunas krogar

Helrör med sprit och hinkar med starkölsflaskor bör inte serveras på Eskilstunas krogar. Det framgår av Eskilstuna kommuns reviderade riktlinjer för alkoholservering.

Eskilstuna2016-10-24 07:03

Det formella tillsynsansvaret för att alkohollagen följs i Eskilstuna övergick i januari från socialnämnden till miljö- och räddningstjänstnämnden. Det är ett av skälen till att riktlinjerna polerats, ett annat skäl är att alkoholservering på uteserveringar kommer att tillåtas året runt.

Riktlinjerna är främst tänkta att användas av personer som söker tillstånd för att servera alkohol och ska bland annat bidra till bättre folkhälsa, minskad överkonsumtion, att barn- och ungdomsarrangemang hålls alkoholfria och att brottsligheten ska minska.

Under rubriken Ordning och nykterhet listas ett antal punkter som ska bidra till att alkoholserveringen ska vara "ansvarsfull och präglas av måttfullhet". En punkt lever vidare och har även utökats. "Stora mängder alkohol bör inte serveras till en person eller små sällskap". Hit räknas bland annat helrör med starksprit, hinkar med flera ölflaskor samt brickor med flera glas starköl.

– Om man vill servera ett helrör eller en hink med tio ölflaskor som ställs på bordet så finns det inget i alkohollagstiftningen som förbjuder det. Men om du gör det så anser vi att tillståndshavaren ska ha serveringspersonal som står vid bordet och häller upp och har uppsikt, säger Anders Viklund, alkoholinspektör i kommunen.

Han säger att riskerna är uppenbara.

– Står det ett helrör på ett bord med sex personer så är det svårt att förhindra att någon av dem blir märkbart berusad, eller enklare uttryckt, full. Och servering till märkbart berusade personer är en allvarlig lagöverträdelse, enligt alkohollagen. En full gäst ska inte vistas på restaurangen, han ska gå hem.

Eskilstunas krögare och utemänniskor sköter sig "förhållandevis bra" beträffande graden och kontrollen av nykterhet, säger Anders Viklund.

– Man kan alltid hitta någon som borde ha gått hem, och är det en engångsförseelse så räcker det med att vi påpekar det. Men skulle det upprepas så vidtar vi åtgärder. Då riskerar tillståndshavaren en erinran, en varning eller i värsta fall ett indraget serveringstillstånd, säger Viklund.

Tanken med riktlinjerna är inte moralisera kring vuxnas drickande, betonar Anders Viklund.

– Nej, vi vill poängtera att krögarna ska vara försiktiga när man säljer starksprit, och att ökad mängd medför ökad risk för att någon av gästerna faller igenom. Riktlinjerna ska ses som kommunens viljeinriktning och helrör är inte riktigt okej.

Fenomenet med att "vaska" framför allt champagne, det vill säga köpa en flaska bara för att hälla ut, har aldrig varit särskilt utbrett i Eskilstuna. Alkoholinspektör Anders Viklund: roas aningen åt "vaskandet" men ser hellre att man vaskar helrör är ställer dem på bordet.

– Ur alkoholpolitisk synpunkt vore det väl alldeles utmärkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om