Kommunens nya koncept var enkelt och väl förankrat i den politiska toppen. Till Frense Larsson Byggnations AB, den entreprenör som betalade mest, erbjöd kommunen bygglov, färdiga ritningar och tomträtt för tre flerbostadshus med hyreslägenheter på Västermalm.
Det kostade bolaget 1,2 miljoner kronor att lägga vantarna på inalles tre tomterna i kvarteren Taklöken och Taggsvampen.
"Snabbspåret" hade aldrig testats tidigare men fördelarna var uppenbara. På kort tid kunde kommunen reducera bostadsbristen och tillgodoräkna sig 39 hyreslägenheter.
Bara ett av de tre bostadshusen kunde dock färdigställas enligt plan. För de andra två, Taggsvampen 17 och 18, har kostnaderna skenat sedan bygglovet överklagats till såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen. Hittills har de obudgeterade kostnaderna ökat med cirka två miljoner kronor, enligt bolagets vd Holger Frense.
– Det är främst arkitektkostnader och fördyringar till följd av att vi inte kunnat bygga alla hus i ett svep. Vi har bland annat tvingats spränga en extra gång för att kunna komplettera med en handikappsramp, fått avboka lyftkran och hyra förvaringsplats för levererat byggmaterial, säger Holger Frense.
Som en eftergift till den överklagande parten har byggbolaget även tvingats göra anpassningar som medför framtida intäktssänkningar: Bolaget tvingades ändra planerna på lägenheter i källarplan längs Franzéngatan och fick istället bygga en stödmur.
Det väntas dröja cirka 14 år innan hyresintäkterna genererar vinst, enligt Frenses beräkningar.
I dag ångrar Holger Frense att hans bolag deltog i budgivningen. Den ekonomiska smällen väntas hans bolag få ta. Kommunen har inte erbjudit någon kompensation, och Frense vill hålla sig väl med kommunen.
– Jag tänker inte börja bråka och stämma kommunen eller något sånt. Jag är glad att vi kommit in på Eskilstunamarknaden även om det har varit en dyr erfarenhet, säger Frense.
Intresset för de 26 lägenheterna i Taggsvampen är stort och Holger Frense utgår från att lägenheterna ska vara inflyttningsklara i mars 2016.
Arbetet på Västermalm pågår för fullt sedan i måndags då stadsbyggnadsnämnden (genom delegationsbeslut av tjänsteman) beviljade Frense Larsson Byggnations AB ett nytt bygglov och gav startbesked.
Historien har även tagit en något oväntad vändning. De personer som överklagat bygget och JO-anmält kommunen för sin hantering av affären har själva blivit föremål för utredning, detta efter misstankar om svartbygge på den egna fastigheten. Anmälare är Holger Frense.
– Vi har följt vår uppgörelse med kommunen till punkt och pricka. Väljer någon då att sätta käppar i hjulet för oss så får man se till att själv ha rent mjöl i påsen. Vi har utan framgång försökt att hitta lösningar i samförstånd. Det finns en gräns för hur mycket man kan ta utan att slå tillbaka, säger Holger Frense.
Den överklagande parten säger till Eskilstuna-Kuriren att man ännu inte tagit del av någon anmälan om misstänkt svartbygge.
– Den delen kan jag inte därför inte kommentera. Vi hävdar fortfarande att det inte finns och aldrig funnits ett lagakraftvunnet bygglov för Taggsvampen. Det är ett svartbygge om något.