Sörmlands styrande regionpolitiker införde från 1 februari 2023 ett anställningsstopp och en successiv utfasning av hyrsjuksköterskor från bemanningsföretag. För att spara pengar och för att satsa på de egna anställda.
Från december har regionen också dragit ner på antalet hyrläkare för att i stället lägga krut på egen rekrytering.
Många regioner har gått samma väg i sjukvårdskrisen och nu visar Sveriges kommuner och regioners (SKR) sammanställning att kostnaderna för hyrbemanning i den svenska hälso- och sjukvården minskar kraftigt i vården för första gången på flera år.
Första halvåret 2024 sjönk regionernas totala kostnader för hyrpersonal med 28 procent jämfört med samma period året innan. Det motsvarar närmare 1,3 miljarder kronor. Kostnaden för sjuksköterskor minskade med 42 procent, och för läkare med 16. De totala kostnaderna för bemanningspersonal minskade i 20 av 21 regioner.
Sörmland hör till dem som sänkt sina kostnader mest, med 44 procent under jämförda period, varav notan för hyrsköterskor minskade med 49 procent och för läkarna 43 procent. Bara Skåne (47 procent) och Stockholm (58) visar större procentuell förändring.
I pengar har Region Sörmland minskat sina utgifter med 113 miljoner under årets första åtta månader, i jämförelse med samma period 2023. Fram till och med augusti har hyrpersonalen i år kostat regionen 139 miljoner kronor.
Hur många ordinarie tjänster hyrbesparingen skulle kunna rädda i regionens pågående sparprogram vet inte Magnus Johansson.
– Det går inte riktigt enkelt att översätta i antal tjänster. Det beror på vilken typ av yrkesgrupp och lön vi pratar om, så en sån jämförelse har vi inte sammanställt.
Det fokuserade arbetet med att minska andelen hyrpersonal har självklart med den ekonomiska situationen att göra, konstaterar han.
– Men det är också viktigt för att skapa en hållbar bemanning, möjligheten att utveckla verksamheten och skapa kontinuitet för patienterna.
Andelen inhyrd personal är nu kring fyra procent i Sörmland, och arbetet med att sänka kostnaderna ytterligare fortsätter.
– Målet är att vi inte ska ha mer än två procents inhyrd personal. Det finns perioder när vi har nytta av att kunna hyra in under kortare perioder, exempelvis under somrarna så våra ordinarie medarbetare får semester.