En kvinnlig kriminalvårdare gjorde under sommaren 2023 fyra otillåtna slagningar i kriminalvårdens interna dataregister. Sökningarna var inriktade på information om en intagen på Hällbyanstalten.
Kriminalvårdaren tog bland annat del av daganteckningar om den intagne, anstaltens säkerhetsbedömning, resultat av drogkontroller och ett ärende om uppskjuten villkorlig frigivning.
Under den aktuella perioden tjänstgjorde kriminalvårdaren vid ett häkte i ett annat län, och hade varken skäl eller rätt att göra slagningar på den intagne.
Kontakterna uppdagades i november i fjol när Hällbyanstalten granskade ett utgående brev. Brevet var ställt till en medarbetare inom Kriminalvården, kvinnan på det nämnda häktet.
Innehållet i brevet tolkades som att Hällbyfången och kriminalvården "hade, eller var på väg att inleda, en relation". Brevet innehöll uppgifter om vårdarens personliga förhållande "som bedöms måste ha lämnats av medarbetaren själv till klienten".
Upptäckten ledde till misstanke om brott mot riktlinjerna avseende otillbörliga relationer mellan medarbetare och klienter.
En otillbörlig relation kan enligt myndigheten uppstå "när en medarbetare, planerat eller oplanerat, blir mer privat än personlig i sin relation till klienten. Exempel på otillbörliga relationer kan vara vänskapsförhållanden, affärs- eller kärleksrelationer".
Kvinnan medger att hon haft brevkontakt med den intagne och gjort de fyra slagningarna i kriminalvrårdsregistret. Varför hon gjorde det har hon dock inte kunnat förklara.
Hon berättar att de två möttes första gången på det aktuella häktet och att han senare skickat flera brev till henne, och att hon skickat brev till honom. Hon beskriver deras relation som "en ytlig kompisrelation" som från hennes sida har avslutats.
Hon medger att det i breven finns formuleringar som tenderar att visa på mer än en kompisrelation. Det var dock främst från den intagnes sida och det var inte hennes syfte med kontakten.
Ärendet kommer nu att prövas i personalansvarsnämnden som misstänkt misskötsamhet.
Enligt HR-avdelningens bedömning är den anställda kvinnan ångerfull och medveten om att hon agerat fel.
HR-avdelningen anser att förtroendet mellan myndigheten och kvinnan har skadats allvarligt och föreslår att nämnden ska besluta om disciplinpåföljd i form av uppsägning eller avsked.
För den brevskrivande Hällbyfången väntar inga repressalier.