Krimprofessorn: ”Det blir pinsamt”

Professorn i allmän kriminologi, Jerzy Sarnecki, är kritisk till Sörmlandspolisens utredning av Statt-branden. Han menar att polisen kan ha bundit sig vid den tidigare frihetsberövade mannen.

Eskilstuna2009-03-03 20:56

Spåren börjar svalna och ingen gärningsman sitter gripen. Kanske på grund av att polisen satsade de flesta av sina kort på den tidigare anhållne mannen.

Är det så en polisutredning bör bedrivas?

– Nej så är det naturligtvis inte. Man ska vara medveten om att polisen har begränsade resurser. Troligtvis har man haft en hypotes och jobbat utifrån den. Lyckas man blir det bingo. Går det åt skogen blir det pinsamt, säger Jerzy Sarnecki.

Han kan inte detaljerna i Statt-ärendet, men tycker att utredningen liknar flera andra grova brottsutredningar som polisen bedrivit den senaste tiden.

För ivriga

– Det har varit lite väl många misstag och riktiga tabbar. Jag vet inte varför. Kanske är man så oerhört angelägen och ivrig att man missar. Det kan även vara en urholkning av kompetensen på området.

Sörmlandspolisen håller inte med om att man hängt upp sig vid en person i Statt-utredningen. Trots att polisen gick ut i lördagens tidning och konstaterade att man inte sökte fler gärningsmän samt trodde sig ”ha rätt person”.

– Nej, det tar också stora utredningsresurser att avfärda en person från utredningen, även om den tidigare anhållne mannen faktiskt inte är avfärdad. Vi måste försäkra oss om att bevisen håller. Ingen ska behöva sitta frihetsberövad om bevisen inte håller, säger Göran Kessel hos Sörmlandspolisen.

Han tycker att den misstänkte inte är helt olik mannen från de övervakningsbilder som släppts till media. Men medger att man nu tonat ner den biten.

Varför är han då fortsatt misstänkt?

– Från början kom hans namn upp på många olika sätt. Han kan fortfarande vara inblandad även om han inte är mannen på bilden.

– Vi kan inte utesluta att flera personer är inblandade. Om de varit på plats eller medverkat på annat sätt kan vi inte uttala oss om.

Mannen på bilderna är fortfarande det hetaste spåret?

– Ja, kunde vi få fatt på honom skulle det kunna leda till ett genombrott.

Börjar utredningen kallna nu?

– Ja, delvis. Sådant här är färskvara.

Jerzy Sarnecki anser att länspolismyndigheterna är för små för att kunna arbeta tillfredsställande med stora och grova brott. I stället borde polisen bygga upp en mer centralomfattande enhet, exempelvis i rikskriminalpolisens regi.

Om polisen misslyckas med den allvarligare brottsligheten, förlorar man ett förtroende- kapital, anser Sarnecki

– Det är bekymmersamt att det gått så dåligt den sista tiden. Bekymren ligger i allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Finns det inget förtroende hör allmänheten inte av sig till polisen – och då går utredningarna ännu sämre.

Matthias Johansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om