Det unika kulturarvet Fristadsreservatet består av sju trähus och minner om Eskilstunas tid som fristad på 1700-talet. Ett av husen står på sin ursprungliga plats, de övriga flyttades till den kommunägda tomten i korsningen Bruksgatan/Nygatan i slutet av 1970-talet. Husens framtid tryggades för eftervärlden i en tid då många gamla kåkar revs för att ge utrymme för modern bebyggelse.
De senaste tio åren har det från och till höjts röster om att antingen sälja eller rusta husen. Flera personer har försökt förmå kommunen att börja se Fristadsreservatet som en kommunal resurs. Men nästan ingenting har hänt.
Underhållet är alltjämt minimalt. 2013 konstaterades att skadeinsekter har angripit husen och att vissa bottenstockar är ruttna. Förutom några sporadiska guidade sommarturer är det många år sedan Eskilstunaborna var välkomna in i reservatet.
2010 beslutade kultur- och fritidsnämnden att utreda och 2011 återkomma med förslag om Fristadsreservatets framtida användande. Något svar har ännu inte levererats.
Fastigheten är klassad som kulturreservat och enligt gällande detaljplan förutsätts den vara i kommunal ägo. Länsstyrelsen vurmar både för de enskilda husen och för reservatets kulturhistoriska betydelse som helhet.
2014 föreslog en kommuninvånare ånyo att Fristadsreservatet ska väckas till liv. Detta genom att sälja till någon som har möjlighet att förvandla byggnaderna till attraktiva bostäder.
Och i dag, 15 månader efter att frågan ställdes, väntas kommunstyrelsen diskutera frågan.