– En del kan tycka det känns lite konstigt att använda en sten som någon annan haft sitt namn på, men själv har jag absolut inga problem med det. Jag tycker att det är sorgligt att bara krossa stenen. Då är det väl bättre att man kan använda den en gång till och att andra kan ha sitt namn på den, säger Yvonne Grankvist vid Eskilstuna pastorats begravningsverksamhet.
Begravningsverksamheten tar varje år hand om mellan 100 och 200 gamla gravstenar som kommer från pastoratets sex kyrkogårdar. En gravrätt gäller i 25 år från senaste gravsättningen. Tiden kan sedan förlängas tio år åt gången. När gravrättsinnehavaren inte längre vill behålla graven tar kyrkan hand om gravstenen och platsen blir ledig. Kyrkan kan även ta hand om gravstenen om gravrättsinnehavaren övergivit graven utan att meddela det.
Många av de gamla gravstenarna går till kross, men några som är i fint skick tas om hand för att återbrukas. De gamla namnen slipas bort från stenen som sedan säljs till en ny gravrättsinnehavare som kan gravera in nya namn på den. Denna verksamhet har pågått i liten skala under lång tid. Den har dock varit tidskrävande då personal träffat gravrättsinnehavare fysiskt vid S:t Eskils kyrkogård för att välja gravsten och bestämma typsnitt, dekor samt vilken text som ska stå på stenen.
– I och med pandemin lade vi ner försäljningen av återanvända gravstenar tillfälligt och det är först nu som vi gått ut med att vi har det igen, säger Yvonne Grankvist.
På S:t Eskils kyrkogård finns det nu ett stort lager av begagnade gravstenar. Försäljningen på nätet lanserades i augusti. På sajten Gravstensportalen kan man se bilder på gravstenarna.
– Det här med att försöka sälja över nätet är ett sätt att spara lite tid för oss samtidigt som det underlättar för de som vill köpa stenar av oss. De kan då sitta i lugn och ro hemma och fundera och titta på bilder på stenarna som finns tillgängliga. Sedan får man givetvis komma hit och titta på stenen innan man köper den, säger Yvonne Grankvist.
Priset är 11 190 kronor per styck, vilket kan vara marginellt mindre än vad en ny gravsten kan kosta hos en gravstensfirma, men man kan även få en gravsten som ny skulle kosta betydligt mer hos en gravstensfirma. Den stora vinsten med begagnatförsäljningen är miljömässig. Det går åt cirka sju gånger mer energi för att tillverka en ny gravsten än för att omarbeta en gammal, enligt en energianalys från SLU. Många nya gravstenar är till exempel tillverkade av sten från Kina. Dessutom är varje gravsten ett gediget hantverk som bär på en historia och genom att köpa en återanvänd gravsten bidrar man till att bevara ett kulturarv för framtiden.
Nätförsäljningen av begagnade gravstenar har fått en bra start. Efter att den först uppmärksammades av magasinet Krux såldes snabbt fyra gravstenar. Samtidigt uppgår antalet nya gravstenar på Eskilstunas kyrkogårdar i år till 104. Yvonne Grankvist har förhoppningar om att andelen begagnade gravstenar ska öka rejält.
Det finns planer på att även börja sälja gamla järnkors på nätet. Framförallt kommer man att förenkla försäljningen genom att istället för att endast ha stenar där man slipat bort de gamla namnen från gravstenarna innan de läggs ut till försäljning nöja sig med att ta bort namnen från bilderna med hjälp av Photoshop. På det sättet kommer antalet gravstenar som läggs ut till försäljning att kunna öka.