Kafjärdens församling har sökt och väntas få länsstyrelsens tillstånd för att låta plocka ner och restaurera glasfönstret bakom kyrkans altare. Målningen "Jesu födelse" består av totalt tio blyspröjsade enheter, var och en bestående av flera munblåsta och handmålade glasdelar. Att glasmålningens brister förr eller senare var tvungna att åtgärdas var känt. Att läget var akut fick kyrkorådet veta först under våren.
– Vi hade hoppats kunna göra vissa åtgärder nästa år men fönstret bågnar så pass mycket att det enligt konservatorn finns en överhängande risk för att fönstren ska börja spricka, säger Torbjörn Olsson, vice ordförande i kyrkorådet.
Någon större risk för att brudpar, dopföljen och andra kyrkobesökare ska skadas av fallande glasdelar bedöms inte föreligga.
– Risken att vi inte tillvaratar vårt kulturhistoriska arv är betydligt större, säger Torbjörn Olsson.
Hur glasdelarna i "Jesu födelse" ska demonteras, flyttas till en glaskonservator i Uppsala, lagas, tvättas, rätas ut, och återställas är noggrant planerat. Ett mer än tiosidigt och mycket detaljerat åtgärdsförslag upprättat av glaskonservatorn Linda Kvarnström har bifogats ansökan till länsstyrelsen.
Vad blir den största utmaningen med Kjulaprojektet?
– Att få ut fönstret ur kyrkan. Det ska dock inte finnas någon som helst risk att glasdelarna skadas när det de tas ner eller transporteras, säger Linda Kvarnström.
Hur vill du klassa själva glasmålningen, bortsett från de kända bristerna?
– Den är högst intressant. Den är ett bra exempel på den nygotiska stilen som kom till Sverige runt sekelskiftet, då glasmålningar började användas igen, säger Linda Kvarström.
Om länsstyrelsen ger klartecken och finansieringen löser sig kan Jesu födelse demonteras i maj och vara tillbaka i Kjula till hösten.