Tanken är att drogundervisning ska kunna integreras i alla skolämnen.
– Det gäller att kunna ta snacket när det dyker upp och drogliberala krafter kommer fram när som helst. De väntar inte tills det anordnas en temadag om droger i skolan, säger Thomas Bergqvist, kommunpolisgruppchef vid polisen i Eskilstuna som var en av föreläsarna.
Framför allt är det inställningen till cannabis som blivit mer liberal bland yngre.
– Ett vanligt argument är att alkohol är farligare än cannabis. Men alkohol och cannabis är två helt olika saker. Vår demokrati har accepterat alkohol som drog men inte cannabis. Det finns en anledning till att cannabisbruk inte är tillåtet och det är att skadeverkningarna är större än de positiva effekterna. Skulle alkohol vara ett nytt preparat som skulle introduceras i dag skulle det heller aldrig ha blivit tillåtet, säger Thomas Bergqvist.
Ett annat argument som ofta lyfts fram är att cannabis får användas som läkemedel på vissa håll och därför borde legaliseras även här.
– Ja, cannabis kan lindra illamående och smärta men det finns det även andra läkemedel som gör. Den som för fram detta som argument är ofta inte sjuk själv utan vill bara komma åt själva drogen.
Jämfört med resten av världen är bruket av cannabis dock förhållandevis lågt i Sverige och andelen personer som måste behandlas för cannabismissbruk i Sverige är lägre än i till exempel Danmark eller i USA där det är lagligt att använda cannabis i vissa delstater. Men faktum kvarstår. Trots att det florerar rykten om att cannabis inte skulle vara så farligt tyder forskningen på det motsatta.
– Det är ingen slump att det är förbjudet i Sverige. Att det är skadligt är vetenskapligt bevisat och unga personer som har en ung hjärna som håller på att utvecklas skadas mer, säger Christer Åkerlund som arbetar med ungdomar vid Beroendecentrum i Eskilstuna.
Den senaste tiden har det kommit flera larm om den syntetiska drogen Spice som skördat dödsoffer bland unga.
– Det distribueras via nätet och ett stort problem är att den som köper omöjligt kan veta vad påsen innehåller. Köparen lägger hela sin hälsa i en annan persons händer, en person som bara är ute efter att få betalt, säger Thomas Bergqvist.
Idrottsläraren Kristoffer Fransson, som deltog i utbildningen, kan vittna om att ämnet är högaktuellt.
– Vi pratar ofta om det under lektionerna. Spice och cannabis är tyvärr vanligt förekommande och vi ser att det börjar användas redan i sexan, säger han.