– Vi gjorde det! Vi vågade förverkliga en dröm. Från att inte ha vetat hur man får i gång en Macbook – och trots en massa tvivel och många "Inte kan väl vi?" – står vi nu här och har just släppt det 47:e avsnittet av vår podcast.
Nanna Hultberg, 33, och Lava Shazad, 30, är inte så lite stolta över vad de åstadkommit. I snart ett år har de lyckats släppa ett avsnitt av podden "Äre så?" i veckan, oavsett sjukdomar, väderlek och livets omständigheter. Att lyssnarna också verkar nöjda med den saken gör inte det hela sämre. "Äre så?" har fina följarsiffror och upptäcks av allt fler. I Eskilstuna, runt om i landet och även på ett antal håll ute i världen.
– Man kan ju tro att man behöver så mycket dyr utrustning för att starta en podcast men viktigast är viljan, beslutsamheten, att man är konsekvent och att man tycker det är kul. Att få göra något helt på egen hand, och känna att man fixar det, det ger enormt mycket energi.
– Att ABF dessutom har den här studion är ju helt fantastiskt, konstaterar de och öppnar dörren till det magiska rummet i källaren intill Fristadstorget. Här finns en röd soffa, ett hörn fyllt av musikinstrument och teknisk utrustning som hör till dem, och så det andra hörnet – där podden spelas in, klipps ihop och redigeras.
I början satt de inklämda på golvet i ett litet rum längst in i lokalerna, med en mikrofon mellan sig och spelade in avsnitten. I dag har de en proffsigare arbetsplats varifrån de vill förmedla hopp i mörka tider, och lyfta både sig själva och alla andra tjejer och kvinnor.
– Det är jäkligt skönt att få säga sitt om saker. Podden är som en inre resa, en frihetskänsla, en terapisession med två kvinnor i 30-årsåldern. Som kanske inte har råd med traditionell terapi utan sitter i en podcast och pratar om vad de har på hjärtat, säger Lava och skrattar.
– Och oavsett hur pissig dagen kanske varit blir den bra när man kommer hit till studion och får garva. Podcasten är vårt hjärtebarn.
De är jätteolika – enligt dem själva – och egentligen inte bästisar, utan arbetskollegor inom Eskilstuna kommun. Men de har väldigt mycket av samma inställningar och syn på saker.
Och sätt dem mitt emot varann med varsin mikrofon, och magi uppstår?
– Precis så! När jag bestämde mig för att göra nåt av mina drömmar och visioner om en podcast så visste jag direkt vem jag ville ha vid min sida. Vi har sån personkemi, det tror jag hörs, säger Nanna.
Som andra generationens invandrare – Lava med rötterna i Kurdistan, Nanna med arbetskraftsinvandrade finska föräldrar – vet de mycket om att vara ung och leva med vad de kallar "minoritetsstress".
– Att växa upp och försöka skapa en kultur av två, att försöka välja sin egen väg och använda sig av allt man lärt sig av de två världarna, det har format mig, konstaterar Lava.
Nanna har hela sin släkt kvar i Finland, och blev ett barn med smalt nätverk.
– Det är klart det gör något med en när man inte kan replikerna i Astrid Lindgrens sagor.
– I podden pratar vi om saker som utmanar och bryter normerna. Det händer att vi gör oss lite obekväma själva, men är noga med att inte trampa någon på tårna eller såra människor.
– Sen är det ju så att oavsett vad vi säger kommer vissa att uppskatta det och andra inte. Men det här är vårt forum och gillar man det inte behöver man inte lyssna. Vi står för allt vi säger. Det ska bara kännas etiskt rätt i hjärtat – och vi behåller fötterna på jorden.
Lava och Nanna pratar mycket om dagens hårda fokus på hur framför allt tjejer ska få en väl fungerande, vältränad kropp. Man ska vara bra i plugget, och hitta ett framgångsrikt jobb. Men själen då?
– Det tar vi upp ofta, hur ska man ta hand om sig för att må bra i själ och i hjärta? Hur kopplar man bort ekorrhjulet?
Andra gånger kan samtalet handla om något dagsaktuellt eller ett önskemål från lyssnarna. De kör inte med manuskort, inget är spikat inför inspelningarna. De snackar på känsla.
– Vi brukar ha inslaget "Veckans äre så?" och då är det högt och lågt. "Jag satt hos frissan och rumpan domnade, ska livet vara så här?" bara för att ta ett exempel.
Det finns också mycket allvar i de diskussionsämnen podden tar upp; allt från barnuppfostran till mäns åsikter om kvinnor – och vice versa. Och de drar sig inte för att berätta om sina egna privata läkarbesök och falerade försök att hänga med i mode- och skönhetstrender.
– "Ni är så modiga", säger folk. Jag tror verkligen att många människor går och bär på en längtan att göra något annorlunda, något bara för dem själva. Men man vågar inte sticka ut, ens med sättet man klär sig, säger Nanna och Lava fortsätter:
– Vi säger våga! Våga ta plats och visa att du tycker något, vill något. Testa!
Hur vågar ni?
– Haha, ja hur vågar vi? Vi var ju inga influencers eller kändisar som startade podd, vilket väl är den vanligaste vägen in i branschen. Vi är bara vilka som helst liksom. Två kvinnor som tar lite plats. Det är fan märkligt att man fortfarande anses sticka ut. Men det är klart att också vi kan och får testa vad vi än vill göra.
Podcasten Äre så? finns på Spotify, Poddtoppen och där poddar finns. Ett nytt avsnitt släpps varje måndag.