Linus och Johan planerar för dina framtida resor i Eskilstuna

Eskilstuna är en stad i förändring. Invånarantalet ökar med runt 1 000 personer varje år, bebyggelsen förtätas när tomma ytor i stadsmiljön förvandlas till bostäder, och på vissa håll är helt nya stadsdelar på väg att växa fram. Men trots att vi blir fler och bor allt tätare väntas våra bilar stå för en allt mindre del av trafiken. Linus Andersson och Johan Örn är två av personerna bakom förändringen.

Eskilstuna2017-01-07 04:00

För tio år sedan stod biltrafiken för över 60 procent av alla transporter i Eskilstuna. Den andelen har minskat markant sedan dess, och inom en inte alltför avlägsen framtid kommer bilarna inte ens stå för 40 procent av transporterna. Kommunen har som mål att nå 39 procent år 2020, men även om just det inte ser ut att hinna uppfyllas är ambitionen oförändrad; andelen biltransporter ska ner, och andelen buss- och cykeltransporter ska tillsammans bli högre än andelen biltransporter.

På stadsbyggnadsförvaltningens planavdelning sitter Linus Andersson och Johan Örn. De är två av totalt fyra trafikplanerare i Eskilstuna. Det är de som tillsammans med kommunens trafikingenjörer ligger bakom utformningen av våra gator och cykelvägar, och som smider planer för framtidens Eskilstuna. De tänker ut, analyserar och till och med datorsimulerar tänkbara trafiklösningar innan de blir realiteter, oavsett om det handlar om en mindre förändring av ett övergångsställe, en ny bussfil eller infarter och vägar i helt nya bostadsområden.

– Ett bra exempel där vi har datorsimulerat är infarten till ReTuna. Vi körde en simulering för att se hur det skulle kunna bli, och den var ett viktigt underlag till beslut. Vi diskuterade ett tag att ha en cirkulationsplats, men simuleringarna visade att det skulle uppstå köer då, berättar Johan Örn.

Även i den växande Munktellstaden har datorsimuleringar av trafikflöden använts för att ta fram den bästa tänkbara gatustrukturen.

Kommunens trafikplanerare är på sätt och vis bundna av de riktlinjer politikerna beslutar om, men både Johan Örn och Linus Andersson upplever att de får använda sin egen fantasi i ganska stor utsträckning.

– Riktlinjerna lämnar ofta ganska mycket öppet, och de är ju inte bara styrande. De kan vara ett bra stöd också, säger Johan Örn.

Men hur kommer det sig att biltrafiken kan stå för en allt mindre andel av trafiken i en stad som växer och vars befolkning ökar så mycket som med någon procent årligen? Jo, det har faktiskt med den där förtätningen att göra.

– Ju tätare stad vi bygger, desto mindre blir resbehovet. Mycket av nybyggnationen sker kring centrum. Det blir närmare att ta cykeln och byggnationerna görs i anslutning till redan befintlig kollektivtrafik, förklarar Johan Örn.

Linus Andersson betonar att det är moroten att ta bussen eller cykeln som möjliggör svängningen, inte piskan att ställa bilen.

– Det är ju inte så att vi kommer stänga av gator för biltrafik, säger han.

Trafikplanering handlar också om att minimera risker. Mätningar visar att de senaste årens åtgärder på till exempel Västergatan, Torshällavägen och vid Gillbergaplan i princip har befriat Eskilstuna från särskilt farliga korsningar. Tidigare kunde koncentrationen av trafikolyckor vara ganska hög på dessa platser, men nu finns inga sådana statistiska ansamlingar kvar.

– Vi har inga tydliga sådana platser, utan det är mer slumpvis i dag, säger Johan Örn.

Antalet så kallade samspelsytor har på senare år blivit fler, och även om det kan kännas paradoxalt att olyckorna minskar om man låter bilar, cyklar och fotgängare samsas på samma ytor, som vid Fors kyrkobros östra brofäste vid Köpmangatan, så bidrar de faktiskt till ökad säkerhet.

Alla är dock inte överens med statistiken. Eskilstunas trafikplanerare får en hel del mejl och samtal om dagarna.

– Vi får rätt mycket synpunkter, och det är både om stort och smått, säger Linus Andersson.

Just samspelsytorna är något många har åsikter om, men även boende i villaområden hör av sig och är oroliga. Bland annat för höga hastigheter på deras villagator. Statistiken visar dock att det i princip aldrig inträffar olyckor i våra villaområden.

Ett annat vanligt ämne till diskussion är bristen på parkeringsplatser. Exempelvis är boende i Årby oroliga, nu när stora delar av den befintliga parkeringsytan norr om höghusen ska bebyggas.

– Men där handlar det inte om att ta bort platser, utan de ska ersättas, säger Johan Örn.

Överlag är det dock så, att förtätningen av staden kommer minska antalet parkeringsplatser. Johan Örn och Linus Andersson tror emellertid inte att det kommer bli så dramatiskt som det kan verka, för med tiden kommer våra resandemönster förändras ännu mer och det kommer inte längre vara lika självklart för invånarna att äga en egen bil.

Trafikplanerarna är övertygade om att bilpooler och andra former av delat ägande kommer bli vanligare, i takt med att människors bilbehov minskar. Redan i dag ställs till exempel krav på särskilda bilpoolsplatser vid en del nybyggnationer av bostäder på små ytor.

– Bilpooler ger frihet, men kräver inte lika mycket parkering, förklarar Johan Örn.

– Och det kan även bli en fördel rent ekonomiskt för de som delar bil, tillägger Linus Andersson.

Vad väntar Eskilstuna rent konkret framöver då? Ja, förutom förtätningen i de allra mest centrala delarna kommer som Eskilstuna-Kuriren tidigare har berättat även områden som Något som är planerat till 2018.

– Det finns i investeringsbudgeten och det skulle kunna öppna för att göra något roligare av Kungsgatan, säger Johan Örn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om