Ett av de större evenemangen som Position Eskilstuna är med och arrangerar i år är den sörmländska matfestivalen som kommer tillbaka den 28 juni. Då förvandlas centrum till en smakfest med fokus på lokalproducerad mat och dryck.
– Det är nästa stora grej och intresset är stort. Särskilt nu när den lokala gårdsförsäljningen öppnat upp, det bubblar bland de lokala försäljarna, säger Linda Stockenberg.
Matmarknaden, som håller till på Fristadstorget, har väckt stort intresse tidigare år och bakom arrangemanget står Position Eskilstuna tillsammans med Eskilstuna kommun, Sörmlands Matkluster och Nornir Brewery.
Hur ser förväntningarna från utställarna ut?
– Förväntningarna är höga. Föregående år har det varit otroligt mycket folk och många producenter sålde helt slut. De tycker det har varit en bra affär och säljer man slut på det man har med sig så blir det ju väldigt roligt, säger Rocco Gustafsson, projektledare på Sörmlands Matkluster.
Hur ser årets festival ut i till skillnad från förra året?
– Vi bygger ut och har ett extra område utanför bryggeriet Nornir på Kungsplan och skalar upp så även dryckesproducenter har möjlighet att delta. Vi kommer även ha mer musik än förra året, så som jazzband och artisten Angelina Pavanelli kommer spela, säger Rocco Gustafsson.
Bland utställarna hittar vi Eskilstuna Ölkultur, Konditori Janeling och Valmas.
Utöver det kommer några av tälten på den sörmländska matmarknaden i år gästas av Världsmiljödagen, som kommer ha ett cirkulärt tema.
Vad mer kan vi förvänta oss för evenemang från Position Eskilstuna sommar?
– Ganska mycket. Vi jobbar mycket tillsammans med kommunen för att få en levande innerstad. Näst på tur är vad vi kallar Fredagsmys, med start 30 maj, som kommer erbjuda lokala förmågor som musiker och trubadurer fem löningsfredagar framåt för att locka ner folk till centrum, säger Linda Stockenberg.