Lokala fastighetsägaren kritisk mot de höga butikshyrorna i Eskilstuna

Holger Frense är fastighetsägare i Eskilstuna. Han ger sin syn på varför det finns så många tomma butikslokaler i Eskilstuna centrum och varför Eskilstuna kommun borde investera i butiksfastigheter i centrum.

"Fastighetsägarna skulle vinna på att sänka hyran", säger Holger Frense som tycker att kvadratmeterpriset i Eskilstuna centrum är på tok för högt.

"Fastighetsägarna skulle vinna på att sänka hyran", säger Holger Frense som tycker att kvadratmeterpriset i Eskilstuna centrum är på tok för högt.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2019-06-20 12:12

I området Svista har Holger Frense flera fastigheter som han äger. Där har han ett kvadratmeterpris på under 1 000 kronor om året. Han har beräknat att kvadratmeterpriset i Eskilstuna centrum ligger på över 3 000 kronor, på tok för mycket enligt hans mening.

– Halva priset per kvadratmeter är en mer rimlig hyra för Eskilstuna, säger Holger Frense, vd för FL bygg AB.

Vad tror du att det beror på att hyrorna är så höga inne i centrum?

– Flera fastigheter i centrum har bytt ägare, men de har inte bytt ledningen som förvaltar fastigheterna. De tror att vi kan ta ut lika mycket i hyra som i Västerås och Örebro, men det är bevisligen helt fel. Vi är inte i närheten av deras storlek som stad.

Holger Frense tycker att de som förfogar över lokaler i centrum borde halvera hyran och på så sätt fylla alla de tomma lokalerna som finns i dag.

– 21:an har nästan halva köpcentret outhyrt. Skulle de halvera hyran skulle de förmodligen kunna locka till sig flera större företag och fylla upp alla ödelagda lokaler. Samtidigt skulle de nuvarande hyresgästerna vilja stanna kvar och satsa på sin butik i Eskilstuna centrum i stället för att stänga och kanske öppna i Tuna Park.

– Fastighetsägarna skulle vinna på att sänka hyran. Alla butiker i köpcentret delar på de gemensamma omkostnaderna, väktare, värme, luftkonditionering och belysningen, som bara några exempel. Nu får fastighetsägarna själva stå för den kostnaden som de inte kan få in från de outhyrda lokalerna.

Vad tror du om framtiden om vi fortsätter som i dag?

– Flykten från centrum är inte slut än. Handeln kommer att fortsätta minska och för varje butik som stänger så funderar ännu en på att göra det. Jag försöker handla så mycket som möjligt i centrum för att dra mitt strå till stacken. Men när utbudet minskar så minskar även intresset för att ta sig dit, jag vill inte behöva åka till flera ställen för att kunna handla allt jag behöver.

– Sen har vi ytterligare ett väldigt stort problem. Parkeringsmöjligheterna. De minskar hela tiden och framtidsplanerna ser dystra ut när vi pratar om parkeringsplatser. Kommunen plockar bort fler och fler och ersätter dem med lägenheter. Var ska alla boende kunna parkera sina bilar? Till slut kommer folk inte vilja bo centralt för att det inte finns parkeringsplatser vid bostaden.

Vad kan Eskilstuna kommun göra för att försöka rädda centrumhandeln?

– Jag anser att Eskilstuna kommun borde vara intresserade av att ha en attraktiv centrumhandel. De måste hjälpa till för att få centrum på fötter igen, möjligheterna finns fortfarande men det är dags att agera nu innan det går alldeles för långt.

– Kommunen äger många fastigheter i Eskilstuna, ämnade som lägenheter. De borde gå in och köpa flera fastigheter i centrum som är ämnade för handel. Därefter sätta rimliga kvadratmeterpriser för att konkurrera med dagens fastighetsförvaltare. Det skulle pressa ned priserna på alla butikshyror till en rimlig nivå och vi skulle definitivt kunna fylla upp merparten av alla lokaler som gapar tomma i dag. På så sätt blir centrum mer attraktivt och handeln utvecklas på ett positivt sätt igen.

Det är ett drastiskt drag. Har du andra idéer på vad som skulle kunna göras?

– Jag tycker att merparten av Nygatan borde göras om till gågata. Plantera buskar och träd där, sätt upp mer belysning och låt restauranger och caféer ha uteplatser utmed hela gatan. Ge centrum mer liv och rörelse och gör det till en plats där folk kan känna sig trygga. I dag är Nygatan en mörk otrevlig plats som inte alls är inbjudande, den känns som en bakgata. I andra städer är det mer aktivitet på kvällarna, vi behöver även öka öppettiderna för centrum, det är helt dött efter klockan 19 på vardagarna.

Ute i handelsområdet Tuna Park är butikshyrorna ännu högre än i centrum. En kollega till Holger Frense har fått fram uppgifter om kvadratmeterpriser på runt 5 000 kronor om året.

– Det är ju rena rånet! Det kostar inte mycket mer i Stockholm, menar Holger Frense och tillägger:

– Här ute i Svista tar jag mellan 920 och 950 kronor per kvadratmeter om året. Det är helt rimligt och jag har flera nya företag som är på väg att etablera sig här ute på våra marker.

Stämmer uppgifterna om 5 000 kronor per kvadratmeter om året i Tuna Park?

– Tack för möjligheten att möta påståendet men vi väljer att avstå. Vi kommenterar inte enskilda butikers hyror, sägerJohan Moberg, talesman för Tuna Park.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om