Redan på fredagsmorgonen drog firandet av Eskilstuna och att kommunen snart når 100 000 invånare i gång. Invigningen startade med flagghissning och tal av kommunfullmäktiges ordförande Alf Egnerfors (S) vid centralstationen. Till tonerna av musikskolans brassensemble Bleck Out bjöds morgonpigga tågresenärer på kaffe och bulle.
Under dagen firades Eskilstuna på flera olika platser i staden. Bland annat återinvigdes Allan Ebelings staty Smederna, numera belägen vid korsningen Radermachergatan/Nybrogatan. I stadshuset invigde kommundirektör Pär Eriksson utställningen Eskilstuna 100 000, där han gav sin syn på vad det betyder att växa som stad.
Firandet avslutades med en storstilad och välregisserad föreställning som lockade många nyfikna ut i kvällsmörkret på Strömsholmen. Ett stort antal Eskilstunabor samlades under de smakfullt upplysta träden på den lilla holmen i ån. Från den lilla scenen höll kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S), ett jubileumstal till publiken. Han berättade om varför det är så bra för Eskilstuna att bli 100 000 invånare och varför det är viktigt att utvecklas, i stället för att avvecklas. Han passade också på att ge en kärnfull historieskildring av stadens tillstånd genom åren.
— Efter att under flera år varit en stad som mått väldigt bra och upplevt något av en industriell guldålder åkte Eskilstuna på några rejäla käftsmällar under 1970-talet.
Några tunga år följde med en befolkningsmässig bottenkänning i slutet av 1990-talet innan det vände uppåt.
— Eskilstuna har visat att det är en stad som klarar av att resa sig, sa Jimmy Jansson.
Därefter följde en färgstark uppvisning med brasseinspirerade dansgruppen Latin World Rythm, som fick många i publiken att börja skaka på höfterna.
TV-aktuella rockabillybandet Fatboy värmde lite extra och gjorde en mycket uppskattad tolkning av Kents mäktiga låt FF.
Välsynkroniserade fyrverkerier avlöste varandra medan magikern Julien Dauphin trollband åhörarna med sin berättelse om efterspelet till munken Eskils sista gärningar i livet.