Magnus Johanssons svar

Magnus Johansson (MP) svarar på läsarnas frågor.

Eskilstuna2012-07-10 05:00

Jag är boende i centrala Eskilstuna (Strandgatan). Jag promenerar mycket och kan inte cykla p g a en grav synnedsättning. Man har på senare år sammanfört gång- och cykeltrafikanter på en och samma trottoar / gångväg (ex utefter ån eller runt Fristadstorget – eller utefter kroggatan/Nybrogatan).
Vissa cyklister far fram i hög hastighet nära mig. Då jag är synskadad tar jag hörseln till hjälp – tyvärr hörs inte cyklisterna. Svårast är när cyklisten kommer bakifrån, jag är helt oförberedd.  Jag har vid några tillfällen varit nära att bli på(över)körd. Känner mig inte trygg då jag promenerar. Hög hastighet (bilar) på Strandgatan – flera fyrvägs korsningar – ett orosmoment. Till fördel om hastigheten begränsades. Karin Ericsson

Svar: Tack för att du tar upp en viktig frågeställning kring samspelet i trafiken.   Grundläggande är att skapa trygghet för fotgängare och cyklister. För det krävs hänsynstagande. Som kommun behöver vi bli bättre på att dela upp cykeltrafik från gående med exempelvis tydligare markeringar. Vissa ytor kommer att ytor, exempelvis nybrogatan kommer fortsätta att vara gemensam yta. Då ska cyklister endast framföra sin cykel om det går att göra på ett för gångare tryggt sätt. Som kommun ska vi informera bättre om cyklistens ansvar gentemot fotgängare. Vid planering av utformning av gator så ska alla olika människors behov beaktas.

Ett antal avgörande frågor om landsbygd, trafik och stadsbyggnad fattas utan att ha en fastställd aktuell långsiktig planering. Många oroar sig för om de kan  bo kvar på landsbygden eller vill flytta dit. Landsbygdsplan, översiktsplan och trafikplan har varit ute på remiss utan resultat. Varför kommer ni inte till beslut så att vi vet vad som gäller? Enligt den gamla planen skall vi behålla en levande landsbygd och underlätta för människor som vill bosätta sig på landet. Vad gäller? Olle

Svar: Eskilstuna ska vara en kommun med både en  levande landsbygd och pulserande innerstäder. Planerna har dragit ut på tiden vilket är olyckligt. Vi kommer vara klara under våren 2013. Arbetet för att möjliggöra boende på landet görs fortlöpande. Skola, busstrafik, el, VA, fiber och annat är sådant kommunen ständigt jobbar med för landsbygden. Vidare så behöver kommunen bli bättre på att samverka över förvaltningsgränser för att möta bygderåd och andra samlande aktörer på landsbygden. 


Hur trafiksäkert är det att tillåta en kaffeservering på parkeringsplatser ute på Nygatan vid Smedjanfastigheten? Undrande

Svar: Säkerhetsaspekten har beaktats. Samtidigt vill vi möjliggöra för näringsidkare att bidra till att skapa en god trivsel i staden. Uteserveringar är uppskattade och något kommunen uppmuntrar.


Hur motiveras kostnaden för ombyggnation av Fristadstorget för 80 Mkr? Instämmer att torget är i behov av renovering, men målet med ombyggnationen går att uppnå med betydligt mindre medel. Hur har upphandlingen gått till? Ska Peab bygga också? Politikernas resa till NY kort inpå presentationen av förslaget kan knappast ha bidragit till inspiration för konsulten som ritade! Ett fruktansvärt slöseri med mina skattepengar när mycket annat i denna stad behöver resurser. Marcus

Svar: Jag är alltid mån om våra gemensamma resurser; personal, pengar, fastigheter och byggnader. Ombyggnationen av Fristadstorget kostar mycket pengar och engagerar många medarbetare. Investeringsbudgeten är 62 miljoner vilket är mycket pengar. Det är ännu inte klart med vilka företag som deltar i arbetet. PEAB stora dominans i Eskilstuna det senaste decenniet beror på att de tilldelats byggrätter i en affär som gjordes upp i ett skede när intresset för att bygga i Eskilstuna var svalt. Peab har bidragit positivt till Eskilstuna men dess stora dominans är osund i längden. Idag är fler aktörer aktiva i stan och jag hoppas de blir ännu fler. Upphandling av ombyggnation av Fristadstorget följer lagstiftningen på området.

Det är kommunens egna personal som ritat torgets utformning.

På studieresan till NY deltog tre politiker, fyra tjänstemän, en polis, tre företrädare för fastighetsägarna, en fastighetsägare, VD för innerstadsbolaget, en representant för handeln i city och en privatperson (Å-varvets initiativtagare). Syftet var att lära om samverkan för att skapa attraktiva och trygga miljöer. Nya Fristadstorget ska bli en plats där Eskilstunaborna känner sig välkomna och dit de gärna tar med sig sina gäster som besöker Eskilstuna.


Vilstakolonisterna är utan undantag mot framdragandet av å-stråket genom Vilstakolonin, varvid 40 % av tomtmarken återtas. Varför bryr Du dig inte om de boendes åsikt? Förvärvet av en stuga i Vilsta har för många, speciellt under senare år, inneburit en ansenlig investering. Har Du funderat på kompensationsfrågan för värdeminskningen?  LEJ

Svar: Beslutet att anlägga en gång- och cykelpassage längs ån från Vilsta till Skjulsta har varit svårt. Svårt just för att många kolonister blivit ledsna. Jag har stor förståelse för att enskilda anser att kommunen förstör deras kolonimiljö, så som den varit under många år. Förhoppningen är att störelsemomentet som förbipasserande cyklister och promenerande människor utgör ändå ska vara hanterbart och förenlig med en fortsatt god stämning och samvaro på koloniområdet.

Då det står inskrivet i arrendeavtalet att kommunen har rätt att anlägga gång- och cykelväg längs ån så är det något som inte en köpare av en kolonistuga kan vara överraskad av. Kommunen sänker arrendekostnaden för koloniföreningen men kan inte kompensera enskilda stugägare för värdeförändringar. Jag hoppas och tror att gångpassagen längs ån kommer att vara till glädje för många Eskilstunabor.


Ni politiker är ju pigga på att åka på studieresor kors och tvärs över världen. Jag har ett förslag; åk till Karlskrona och titta på deras koloniområde som ligger på en ö. Ett fantastiskt ställe som bevarats. Denna koloni pryder även stadens hemsida. Värt att titta och begrunda om inte även Vilsta koloniområde är värt att bevara i sitt nuvarande skick. Nu vill man trasa söder detta område. Kolonist och Eskilstunabo

Svar: Tack för tipset. Förstår att du är missnöjd med att kommunen anlägger en gång- och cykelpassage längs ån. Det är ibland ofrånkomligt att olika intressen kolliderar. Kommunen försöker hantera situationerna efter bästa förmåga.


Magnus - kan du tänka dig att samarbete med alliansen efter nästa val?

Svar: Jag upplever ett stort engagemang för Eskilstunas bästa hos många partier i Eskilstuna. MP har tillsammans med S och V valt att samarbeta. Vi känner stor kraft i samarbetet och är inriktade på att jobba till åtminstone 2018. 2014 är det val och då prövas vårt arbete och om våra gemensamma idéer får väljarnas stöd.


Hoppas ni politiker redovisar hela kostnaden för åstråket genom Vilstakolonin. Det är frågan vad vi Eskilstunabor vill betala för dessa meter . Området är mycket sankt speciellt mot Skjulsta varför kostnaderna troligen blir mycket höga. Dessa pengar behövs säkert bättre någon annanstans i kommunen. Eskilstunabo

Svar: Ja, hela kostnaden kommer att redovisas. Kommunens medel används till olika saker. Att göra ån tillgänglig för allmänheten är ett arbete som pågått under flera år och flera år återstår på arbetet.


Kan man utvidga sin tomt hur som helst?  Om svaret är nej, så borde någon från stadsbyggnadsnämnden gå längs ån och se hur det är ställt med tomtgränserna. Är det därför man inte vill ha en gång/cykelbana längs ån? Putte

Svar:  Tack för upplysningen. Kommunen tar gärna emot tips på saker som inte står rätt till. Att göra ån tillgänglig för allmänheten är en prioriterad fråga.

Vi är många Eskilstunabor som inte är tillfreds med beslutet att bygga om Fristadstorget för 64 miljoner kr. En namninsamling pågår där tusentals invånare skrivit på för att möjliggöra ett upprivande av beslutet. De största orsakerna till missnöjet är hur beslutsprocessen gått till samt att Eskilstuna signumet "runda kiosken" bör bevaras och även att torghandeln bör främjas. Hur många påskrifter krävs från stadens innevånare för att få beslutet omprövat? PJ

Svar: Tack för viktig fråga. Lagstiftningen är nyligen förändrad. Numera kan medborgare tvinga fram en rådgivande kommunal folkomröstning. Det kallas Folkinitiativ och omges av tydliga regler som omnämns i kommunallagen 5 kap 23 paragrafen. En tydlig fråga behöver lämnas till kommunen. En tidsperiod om sex månader ska anges för när namninsamlingen ska genomföras. Om 10% av de röstberättigade i kommunen skriver under (namnteckning, namnförtydligande, personnummer och adress) namninsamlingen ska frågan föras till Kommunfullmäktige. Om KF inte med minst 2/3 avfärdar omröstningen ska den genomföras. Frågeställningen är den inlämnade. Folkomröstningen är rådgivande. Något Folkinitiativ om Fristadstorget finns inte inlämnat. 

Stadsbyggnadsnämnden och Kommunfullmäktige har beslutet om att bygga om Fristadstorget och projektering pågår. Innan beslut fattades så genomfördes en bred dialog med invånarna i Eskilstuna. Många synpunkter har samlats in. Utifrån dessa har utformningen av det nya Fristadstorget tagits fram. Då vi inte alla tycker lika så är det omöjligt att göra en utformning som alla tycker är den bästa.Torghandeln kommer få goda förutsättningar efter ombyggnaden, ambitionen att få ökad torghandel.


Jag bor mitt i stan i en hyreslägenhet. Vi har "bara" en soptunna i källaren. Vi har alltid gått till stadshuset för att få gröna påsar till matrester. Häromdagen var jag där. Tyvärr så finns det inga gröna påsar säger de till mig. Ni kan väl lägga matrester i en särskild tunna säger hon på kommun och då spelar det ingen roll vad det är för färg på påsen. Då säger jag att vi bara har en tunna, så vad skall jag göra då? Skall jag åka bussen till soptippen med matavfallet, eller?

Hur tänker du kring detta?  Har även mejlat till dig ett antal gånger under 1 års tid utan att du svarar på dessa.  Och hur ställer du dig till vilda västern när det gäller cyklisterna i Eskilstuna. Det finns snart inte en ända trottoar som är cykelfri. Benke

Svar: Angående soptunna så behöver du vända dig till din hyresvärd. Det finns olika system för insamling av avfall och det är fastighetsägaren som väljer.
Angående mail så svarar jag på alla jag tar emot. Ursäkta att du inte fått svar. Kommunen behöver bli bättre på att markera var cyklister ska vara. Detta arbete är prioriterat. Min förhoppning är att du och andra märker skillnad inom det närmsta året.

Varför har cyklisterna blivit "utslängda" i biltrafiken när man gjorde om Alva Myrdals gata? Trafiksäkerheten för cyklister har där blivit markant sämre och i stället cyklar nu de flesta på den breda fina trottoaren. Samtidigt som cykelbanorna försvinner i centrum skall ny byggas på Köpmangatan (vilket i och för sig är bra). Gunnar Eriksson 

Svar: Tanken är att cyklisterna ska samsas med bilarna på nämnd gata. Vi utvärderar hur väl detta fungerar. Kommunen behöver bli bättre på att markera var cyklar ska föras fram. I dag finns många brister. Inom ett år hoppas jag att du kommer att uppleva avsevärda förbättringar.


Har du varit i Mariebergsparken i Karlstad? Den parken är ett mönster för hur man åstadkommer ett levande utflyktsmål för stadsborna sommar som vinter. Kostar inget i inträde men har djur för de mindre barnen att se på och klappa samt grillplatser etc.  Om du inte varit där så ta en tripp!

Mina frågor blir således: Varför denna ensidiga satsning på torget? dit ingen familj kommer att gå! Vad finns där att uppleva?  Kommer man att kunna ta med sig matsäck dit? Filt och familj

Svar: Tack för tipset. Fristadstorget behöver en uppryckning för att stärka innerstadens attraktivitet. Tanken är att fler ska känna för att vistas i centrum. Det kommer vara enkelt att sitta och umgås på torget framöver. Ta gärna en smygtitt utanför biblioteket där kommunen tagit fram fler sittplatser. Kommunen satsar även på andra områden. Vilsta är ett utmärkt utflyktsmål där kommunen samverkar med näringsidkare och föreningsliv. Hela å-stråket är också tänkt att vara attraktivt för rekreation.


Varför låter du Vilsta friluftsområde förfalla? Som ett tips ber jag dig att gå den orangea Sörmlandsledsslingan i Vilsta friluftsområde och se på hur mountainbike cyklisterna har förstört väsentliga delar av denna från början vackra stig. Ska hela Vilsta friluftsområdes stigar bestå av lervälling innan ansvariga politiker och Kommunen som markägare agerar?

För att stigarna ska kunna återhämta sig föreslår jag totalt cykelstopp i Vilsta, framtill att du har tagit fram en handlingsplan! Gärna i Vilsta utan gummistövlar

Svar: Vilsta är ett fantastiskt område. Många människor vill vistas där. Underhållet behöver förbättras. Kommunen ska bidra i det arbetet. Det är inte aktuellt att förbjuda de många cyklisterna i området. Tillsammans kan vi skapa ett ännu bättre Vilsta.

Det verkar väldigt konstig med Fristadstorget. Efter din New York-resa blev det klart med torgets utformning redan  ett par veckor efter er  hemkomst. Det var förmodligen klart innan resan vilket verkar skumt. Före detta Miljöpartist

Svar: Arbetet med gestaltningen av torget har pågått länge. På studieresan till NY deltog tre politiker, fyra tjänstemän, en polis, tre företrädare för fastighetsägarna, en fastighetsägare, vd för innerstadsbolaget, en representant för handeln i city och en privatperson (Å-varvets initiativtagare). Syftet var att lära om samverkan för att skapa attraktiva och trygga miljöer. Nya Fristadstorget ska bli en plats där Eskilstunaborna känner sig välkomna och dit de gärna tar med sig sina gäster som besöker Eskilstuna. Beslut om gestaltningen togs av Stadsbyggnadsnämnden i juni 2012. 

Jag vill inte ställa dig mot väggen, jag vill i stället tala om att jag tycker det är bra att du överklagar bygglov i Vallby, Eneby, Hagaberg. Vi bor permanent i området sedan 2003 på en mindre lantbruksfastighet med hästar och vi vill INTE ha fler byggnationer i området. Det finns många orsaker; snart finns inga fält kvar för det byggs på dem, elförsörjningen är inte 100-procentig, VA-frågan är inte löst, trafiksituationen är inte optimal mm mm. Med andra ord: Stå på dig, du har vårt stöd. JE

Svar: Tack. Du har rätt i det inte är lämpligt att bygga överallt.

Du talar om att du inte gillar särintressen. Ändå är du väldigt tjenis med fastighetsägarna här i stan. Du verkar gilla särintressen om de gynnar dina intressen? Samtidigt är det många som anser att du är arrogant, inte svarar på mail och i telefon är otillgänglig och inte lyssnar till vanligt folks frågor och intressen. Har du glömt vem du jobbar för redan? Ta lärdom av de övriga politikerna i samarbetet där MP ingår. Hur ser du på saken? LG-A

Svar: Vet inte vem du är men hoppas vi får möjlighet att träffas. Finns uppenbarligen förbättringspotential i din syn på mig. 

Jag är engagerad för att jag vill bidra till en grön omställning av samhället och för att Eskilstuna ska bli en ännu bättre kommun att leva i. De första två åren har jag svarat på alla typer av frågor via både mail och telefon. Hinner dock inte svara direkt.
Uppskattningsvis har jag lagt minst hälften av all tid och energi på att få fart på arbetet mot grov organiserad brottslighet och då framför allt få bort Hells Angels från stan.
Som ansvarig för stadsbyggnad är Fastighetsägarna en oumbärlig aktör för att kunna lyckas skapa goda förutsättningar för boende, företagande och vacker stadsmiljö. 

I egenskap av stadsbyggnadsnämndens ordförande är du politiskt ansvarig för de samhällsbetalda resorna i Eskilstuna. Är du nöjd med hur nuvarande beställningscentral och transportör utför sina uppdrag? Beställningscentralen flyttar utomlands, varken resenärer eller förare förstår operatörerna, förarna verkar dåligt utbildade och dåligt uniformerade, fordonen är misskötta och smutsiga. Skulle det bli så här?

Svar: Ansvaret har precis överflyttats till SBN. Vi kommer att följa upp gällande avtal och kvalitén. Det ska inte vara språkförbristningar och fordonen ska ha hög prestanda.

Hur har ni tänkt tackla problemet med stora köbildningar vid vissa av alla cirkulationsplatser vi har här i stan, speciellt vid "rusningstrafiken" dvs mellan cirka 15:00 och 17:00? Meningen med att bygga cirkulationsplatser är väl att få trafiken att flyta bättre, inte sämre? Ett förslag för att få den effekten är att sätta upp skyltar vid "rondellerna" med kugghjulsprincipen.  Färdtjänstförare

Svar: Tack för bra idé. Hoppas kommunen kan testa sådan skyltning.


Efter din uppmärksammade resa till New York, vore det inte bra om du sammanfattade all inspiration i ett dokument samt informerar om hur insikterna kommer implementeras i Eskilstuna? Om inte annat bör väl en sådan rapport vara relevant för kommunen och dig själv, så att ni vet att resan faktiskt gav något. Gurkan

Svar: Instämmer att återrapportering och uppföljning är viktigt. Redan direkt efter resan rapporterades till nämnder och personalgrupper samt diskuterades i Kommunfullmäktige. En synlig följd är sommararrangemangen på Bibliotekstorget Bernad Hellströms plats. Titta gärna förbi där Gurkan mellan kl 10-16. Program finns på
En uppföljning av resan kommer även göras i höst. Detta för att se vad som finns kvar av insikter efter en längre tid. Tack för synpunkter.

Vad gör man åt alla hål i gatan/cykelbanan i kommunen och alla upp grävda samt igenfyllda hål utan att man asfalterar efteråt? När man kommer med cykel från Köpman gatan och ska över Stålforsbron, hur har man tänk på att komma över till cykelbanan säkert med bilarna som kommer ganska fort? Tänker mest på barn och ungdomar som cyklar och kan bli påkörda där!  Eskilstuna 

Svar: Planen är att anlägga cykelbana på båda sidor av Stålforsbron. Kommunen kan bli bättre på att minimera störningen för cyklister vid grävarbeten. 


Har du någonsin "betalat svart" för något? Nyttjar du flyget som  "miljömedveten" privatperson eller bara när du "måste" för jobbet? Rakabesked

Svar: Jag efterfrågar alltid kvitto vid inköp av varor och tjänster, även vid små belopp i kiosker och restauranger. Jag undviker flyg både i tjänsten och privat. 

Hur går det med diskussionerna kring slopandet av de fria resorna för funktionsnedsatta inom LSS - till och från den dagliga verksamheten? Deras ekonomi har förändrats drastiskt. En plötslig, extra utgift på mer än 500 kr/mån för ett busskort, är mer än de flesta klarar. Föräldrar måste skjuta till pengar varje månad! Gör som Göteborg, och många andra städer: Låt denna, redan mycket utsatta grupp där alla är sjukpensionärer, resa till och från sin dagliga verksamhet utan kostnad! Anki Hagberg

Svar: Vi tittar på detta och ska under hösten ta ställning till om resor till daglig verksamhet ska vara fria eller prisnedsatta. Det ska inte vara en negativ ekonomisk konsekvens för individen att delta på daglig verksamhet.

I miljörankingen kom Eskilstuna etta. GRATTIS! Detta är förstås mycket positivt, men säg det som inte kan bli ännu bättre; färre bilar i innerstan t ex. Fler borde kunna lämna bilen hemma i samband med ärenden i city. För andra borde det vara möjligt att lämna bilen på en infarts-/köpcenterparkering och med en bekväm bussanslutning ta sig sista biten in till stan och tillbaka. Om detta skall vara ett realistiskt alternativ krävs att busstrafiken utvecklas ytterligare och med biogas i tanken blir miljövinsten avsevärd. Bilpooler (med miljöbilar) i kommunal regi som också är tillgängliga för allmänheten har diskuterats i flera år.

Här bör något hända snart. Fler och effektivare kampanjer för ökad användning av cykel och kollektivtrafik behövs dessutom. Folkhälsan är här ett tungt argument. Utvecklingen blir självförstärkande, för med minskat antal bilar blir det lättare och trivsammare att ta sig fram till fots och per cykel inne i stan.  Gröna hälsningar, Jan Bergsten

Svar: Tack. Instämmer i att utnämningen miljöbästa kommun ger kraft att jobba vidare. Kommunen jobbar aktivt för att möta det ökade trycket på våra cykelvägar. Många invånare vill cykla många goda skäl finns: hälsa, ekonomi, miljö och inte minst utrymmesmässigt. En cyklist skapar även ökad trygghet för sin omgivning jämfört med en bil.

Fler busslinjer kan behövas inte minst när bränslepriserna för bilarna ökar än mer. Kommunen har beslutat att göra kommunala fordon tillgängliga för allmänheten. Redan idag finns bilpool () Om vi är många som jobbar tillsammans så kan vi skapa en hållbar och trivsam kommun.

Ytterligare en fråga där du provocerar Eskilstuna-borna (förutom busstrafik, Fristadstorget m.m) Varför dra å-stråket genom Vilsta-kolonin? Och hur skall fortsättningen mot Skjulsta se ut? I dag bara vass, sly, buskage och allmänt otillgängligt. Bara projekteringen kostar flera hundratusen.

Hur många miljoner kostar gång/cykelvägen som ingen behöver? Oansvarigt handhavande av skattemedel. Fortsättning till Skogstorp? Orealistiskt. Skall järnvägen flyttas? Miljöansvar?

Svar: Beslutet att anlägga en gång- och cykelpassage längs ån från Vilsta till Skjulsta har varit svårt. Svårt just för att många kolonister blivit ledsna. Jag har stor förståelse för att enskilda anser att kommunen förstör deras kolonimiljö, så som den varit under många år. Förhoppningen är att störelsemomentet som förbipasserande cyklister och promenerande människor utgör ändå ska vara hanterbart och förenlig med en fortsatt god stämning och samvaro på koloniområdet.

Jag hoppas och tror att gångpassagen längs ån kommer att vara till glädje för många. Å-stråket har en samlad budget där denna sträcka ingår. När arbetet är klart ska kommunen informera om hur mycket den enskilda sträckan kostade.


Låg energianvändning är en av de viktigaste frågorna för miljön. Ca 7000 utpendlar från Eskilstuna. Genomsnittet är ca 9 mil enkel resa. Väldigt många åker bil. Utpendlarna står för lika många resmil som övriga tillsammans. Även tåg och bussar förbrukar energi. Eskilstuna växer snabbt och har stor arbetslöshet. Få nya lokala jobb medför en stor belastning på miljön genom resande. Jag är nyfiken på vad din och kommunledningens strategi är för den stora volym nya lokala jobb som behövs?
Anton Varnäs, Tunafastigheter

Svar: Det är ett brett arbete där kommunen kan bidra på många sätt. Engagemang från enskilda företagare sådana som du själv är naturligtvis avgörande. Vill passa på att tacka för ditt jobb med etableringen av Transcom.

Min strategi: 1 Se att alla som är friska kan bidra, använd alla medel för att bryta långvarigt beroende av försörjningsstöd. Se varje individ och våga skapa okenventionella lösningar för en väg till egen försörjning.
2. Bli duktig på att paketera Eskilstunas styrkor till olika företag som kan etablera sig i kommunen.
3. Utveckla befintliga företag genom samverkan mellan kommun, akademi, enskilda och företag.

Varför valde MP att samarbeta med Socialdemokraterna? Hur tycker du att S är att samarbeta med?   Birgitta

Svar: Inför valet 2010 bestämde sig MP's medlemmar för att MP skulle sträva efter att vara med och ta ansvar för Eskilstuna i majoritet. Samtal fördes med flera partier. Socialdemokraterna visade sig vara intresserade av att samarbeta. Vi kom väl överens om vad som behövs för Eskilstunas bästa och S var konstruktiva. S långa erfarenhet och att de visat sig ha förmåga att förnya sig var också viktiga faktorer. 

Samarbetet med S och V fungerar bra. Det är viktigt för Eskilstuna med en stabil majoritet. Våra prioriteringar är fler jobb, högre utbildningsnivå, grön omställning och attraktiv stad.

Eskilstuna har nu utnämnts till Miljöstad nr 1. Hur kan det komma sig att man fortfarande inte har förbud mot biltvätt på gatan? Rekommendationer räcker inte mot dem som är mer rädda om sin egen plånbok än om miljön! MC

Svar: I bilschampon och avfettningsmedel finns kemi kalier som kan förgifta och skada vattenlevande djur. Även milda tvåltvättmedel och såpa innehåller sådana ämnen. Enligt 9 kapitlet 7 § miljöbalken ska avloppsvatten avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa och miljön inte uppkommer. Att tvätta bilen på gatan är ett felaktigt sätt att hantera tvättvattnet.

Givet den kritik som du fått i olika sammanhang att inte lyssna och inte föra dialog - vilken är din syn på demokrati och medborgarinflytande på ett lokalt plan? Nyfiken

Svar: Jag tycker det är viktigt med en deltagande demokrati. Som jag ser det finns fyra viktiga steg för en demokratisk beslutsprocess.
1. Diskutera brett om utmaningar, samhällsproblem att lösa.
2. Ta fram olika förslag på lösningar och debattera dessa.
3. Gå till beslut och respektera beslutet.
4. Genomför vad som beslutats och följ upp. Börja sedan om i steg 1.
Det är viktigt att gå igenom alla steg, även det fjärde.

Varför driver du stadsbyggnadsförvaltningen att ta fram förslag för områdesutveckling som strider mot fattade beslut i kommunfullmäktige? (refererar till hantering av östra Ängsholmen och KF-beslut 25/8 2011 av kommunala verksamhetsområden för vatten och avlopp). Undrande

Svar: Kommunfullmäktige har beslutat att Östra Ängsholmen ska bevaras som ett sommarstugeområde och inte omvandlas till permanentbostäder. Om detta ska ändras så behöver KF fatta ett annat beslut. När översiktsplanen beslutas så kan en förändring av områdets inriktning påverkas. S, V och MP vill inte ändra på inriktningen.

Bra att du med så ungdomlig entusiasm river och brötar i Eskilstunas fysiska utformning med nytt torg osv. Men hur ställer du dig egentligen till utformningen av den offentliga utsmyckningen, monument, statyer, allmänna konstverk? Vad händer t. ex med Smederna på torget och de övriga kring Arbetes ära, varför står Rinmanmonumentet och rostar anonymt, varför tillåts Milles Jonas och valfisken stå stympad och vanskött? Måste man inte respektera och vårda gamla kulturobjekt även som ung miljöivrare? Statykramaren

Svar: Jag tycker precis som du. Jag har tillsammans med Mona Kaanan som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden stärkt vårt samarbete. Bland annat har stadsbyggnad numera en investeringsbudget för konst i offentlig miljö. Underhållet behöver förbättras. Konst i den offentliga miljön skapar trivsel för invånarna och besökare.

Varför går de stora ledbussarna så ofta i princip utan passagerare? Varför kan inte restaurangerna stänga vid 24.00 så slipper vi en massa brottslighet och elände? Imre

Svar: Resandet med kollektivtrafiken i Eskilstuna ökar. Resandet är dock störst på morgon och eftermiddag. Alla ledbussarna kan inte bytas ut under tider på dagen när resandet är lägre.

Restaurangers öppettider varierar. Kommunen jobbar aktivt tillsammans med polisen för att ordningen ska vara god. Kommunen och polisen kan bli bättre.
Restauratörer är viktiga för att skapa en god stämning i kommunen.  


När skall ni planlägga Kullersta sand och kringliggande område? Det sägs att avloppsfrågan inte kan lösas före planläggning. Det är uttalat att vi skall sträva efter att göra Mälaren renare därför bör planläggningsavdelningen få i uppdrag att starta snarast. Rena Mälaren

Svar: Det är ännu inte bestämt när planläggning av området ska påbörjas. Det finns ett planuppdrag på Grundby-Tärby, där Kullersta sand ingår. Ingen planerad tid för plansamråd bestämt ännu. Mer info finns på:http://www.eskilstuna.se/sv/Bygga-bo-och-miljo/Stadsplanering-och-byggande/Planera/Detaljplanering/Detaljplaner-och-program-under-arbete/Hallby-Okna-118-Hallbybrunn3113/ 


I detaljplanen Hensta-Trollskär finns förslag på att k-märka ett fåtal fastigheter vid Mälarstranden. Angänsande fastigheter är nybyggda villor med modern arkitektur och väl tilltagen bostadsyta. Beslutar kommunstyrelsen att genomföra k-märkningen, hur kommer fastighetsägarna att kompenseras för att de undantas från likabehandlingsrätten? Lr 

Svar: Bebyggelsens karaktärsdrag och värden som angivits i planbeskrivningen (rubrik Förslag till förändringar/placering och utformning) ska särskilt beaktas. Här är ett utdrag ur planbeskrivningen: Vid ny och tillbyggnad ska hänsyn tas till områdets viktigaste karaktärsdrag och värden. Detta ska särskilt beaktas för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse som markerats med k på detaljplanekartan.

Bebyggelsens viktigaste karaktärsdrag är: - Småskaligheten: Låga, smala och små byggnadsvolymer. Flera små komplementbyggnader i stället för en stor. - Bebyggelseutformning: En våning med sadeltak. Traditionella fasadmaterial, huvudsakligen i trä med dämpad kulör. - Bebyggelseplacering: Huvudbyggnad centralt placerad på naturtomt med stor andel bevarad naturlig topografi och vegetation. Ingen bebyggelse på krön, se bild 25. - Tomt och natur: En stor andel grönska. Tomterna avgränsas med grönska. Tydlig gräns mellan skogs-/naturområden och öppna ängs-/jordbruksmarker. Bebyggelsen har skogen i ryggen (i söder) och vänder sig mot Mälaren i norr. Det finns inga planer på att kompensera enskilda fastighetsägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om