Den som möter Maja utan att känna till hennes bakgrund skulle troligen inte reflektera alls över vem de har framför sig. En kvinna, rätt och slätt. Och det är precis det som Maja har velat uppnå. Att få leva sitt liv som den kvinna hon är, utan att bli ifrågasatt, hånad, hatad och hotad.
Därför har Maja, efter det att hon genomgått sin könskorrigering, bytt hemstad och legat lågt, trots att det egentligen strider mot hennes personlighet.
– Jag har varit en grå mus, så gott det gick för mig, berättar Maja som bor och arbetar i Eskilstuna sedan ett decennium tillbaka.
Maja har, som hon själv uttrycker det, haft förmånen att kunna leva ett helt vanligt liv. Men hon har brottats med frågan om huruvida hon ska hemlighålla vad hon har gått igenom eller berätta, osäker på hur människor omkring henne ska se på henne när de får veta.
- Får jag fortsätta vara kvinna då? undrar hon.
De senaste åren har det hänt saker i samhället som sätter frågor om identitet i fokus. Människors rättigheter och möjligheter ifrågasätts och kringskärs utifrån saker de själva inte kan råda över, som vart de är födda, vilken hudfärg, sexuell
Därför vill hon bryta tystnaden och kanske underlätta för andra i hennes situation.
– Jag vill gärna berätta om hur det kan vara.
– Jag vet hur jobbigt det är. Jag vet också att det går att leva ett bra liv, att plugga och ha ett bra jobb. Jag har hamnat på rätt köl, säger Maja.
När nu filmen "The danish girl", som handlar om Lili Elbe, en dansk konstnär som 1930 genomgick det som betraktas som världens första könskorrigering, har premiär, tycker "Maja" att det är ett bra tillfälle att föreläsa om verkligheten bakom det som filmen skildrar.
Lili Elbe dog 1931, i sviterna efter ett försök att transplantera en livmoder i hennes kropp.
– Lili Elbe är en förebild för mig. Det hon gjorde banade väg för min rätt att vara jag. Det är historiskt viktigt.
Fotnot: Maja heter något annat.